4 min. čitanja

Znate li da Plenković, Banožić i Jandroković imaju svoje ratne zastave?

Znate li da Plenković, Banožić i Jandroković imaju svoje ratne zastave?
Ministar obrane Mario Banožić i s njegove lijeve strane ratna zapovjedna zastava ministra obrane – Foto: MORH / Morski HR / Ilustracija

Vojnopomorske i položajne zastave na ratnim brodovima i brodicama Republike Hrvatske jedan su od načina jasnog isticanja državne pripadnosti te vojne funkcije broda, ali i označavanja prisutnost visokih gostiju, državnih dužnosnika ili vojnih časnika na brodu. U vojsci ništa novo, jer običaj zastava dolazi iz doba prije radija – da ostali u formaciji brodova vide odakle stižu zapovijedi. No za javnost je možda zanimljivo, da osim predsjednika Republike, kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, svoje zastave imaju ministar obrane, ali i predjsednici Vlade i Sabora.

Bude li stoga (osim prigodnog oblačenja uniformi koje u posljednje vrijeme viđamo), zlu netrebalo i mahati zastavom na brodu, postoji Pravilnik o vojnopomorskim i položajnim zastavama, koji to striktno definira. Prema ovom dokumentu p

oložajne zastave na ratnim brodovima Republike Hrvatske dijele se na zapovjedne zastave, plamence i redne zastave.

Zapovjedne zastave

Tako će z

apovjedne zastave na hrvatskim ratnim brodovima osim predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, imati i  ministar obrane, kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga. Ovisno o tome tko je na brodu, može se tako izvjesiti i zastava zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, admirala flote, admirala, viceadmirala, kontraadmirala, ili komodora.
Foto: Ured Predsjednika RH / Ilustracija

Zapovjedna se zastava vije na glavnom jarbolu na križu s desne strane kada je na njemu ukrcana osoba koja ima pravo na zapovjednu osobu, a spušta se kada se iskrca. Ako se osoba koja je stalno ukrcana na brodu koji vije njezinu zapovjednu zastavu prekrca na drugi brod, brod na kojem je ona bila ukrcana spušta, a brod na koji se je prekrcala, diže njezinu zapovjednu zastavu. Ako je na brodu istodobno ukrcano više osoba koje imaju pravo na zapovjednu zastavu, brod vije samo zapovjednu zastavu osobe s najvišom zapovjednom dužnosti.

Zastava predsjednika RH

Plamenci na ratnim brodovima

Za razliku od pravokutnog oblika zastave, plamenci su jednakostraničnog i trapeznog oblika, ovisno čija je širina u odnosu na duljinu osnovice, ovisi o činu kojeg predstavlja.

Plamence na ratnim brodovima Republike Hrvatske imaju zapovjednicu: flote ratnih brodova, flotile ratnih brodova, divizijuna ratnih brodova, odreda ratnih brodova, najstariji zapovjednik ratnog broda na sidrištu ili u luci, te zapovjednik ratnog broda.

Plamenac zapovjednika flote ratnih brodova

Plamence ratni brodovi Republike Hrvatske viju na desnoj vanjskoj strani križa glavnog jarbola. Plamenac se diže kada se zapovjednik koji ima pravo na plamenac ukrca na ratni brod, a spušta kada se iskrca s ratnog broda. Kada je na brodu ukrcano više osoba (časnika) koje imaju pravo na plamenac, brod vije plamenac najstarijeg zapovjednika, a kada je na brodu osoba koja ima pravo na zapovjednu zastavu i osoba koja ima pravo na plamenac, brod vije samo zapovjednu zastavu. Plamenac zapovjednika ratnog broda vije se cijelo vrijeme dok je on na brodu, neovisno o drugim zapovjednim zastavama i plamencima.

Komplet zastava na DBM-81 Cetina. Lijevo signalne zastave, desno zapovjedne zastave i plamenci.

Redne zastave

Osim zastava po vojnom činu, postoje i zastave koje imaju i visoki politički dužnosnici. Gore smo pojasnili kako predsjednik i vrhovni zapovjednik, te ministar obrane imaju svoju zapovjednu zastavu, po logici svoje dužnosti, no ispod svih njih po rangu su i tzv. redne zastave.

Redne zastave na ratnim brodovima Republike Hrvatske ima predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, i generali.
Zastava predsjednika Vlade RH

Redne zastave ratni brodovi Republike Hrvatske viju na glavnom brodskom jarbolu na križu s lijeve strane. Diže se kada se osoba koja ima pravo na rednu zastavu (predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade, general) ukrca na ratni brod, a spušta kada se iskrca. Ako je na brodu istodobno ukrcano više osoba koje imaju pravo na rednu zastavu, brod vije samo zastavu osobe najviše po položaju.

Zastava predsjednika Hrvatskog sabora

Vojnopomorske i položajne zastave određene gore navedenim Pravilnikom ne ističu se u počast vojnim i civilnim predstavnicima stranih država koji borave na ratnim brodovima Republike Hrvatske. Ipak, dobro je ovo znati ove podatke, jer već iz daljine možete po zastavi vidjeti, tko je od političara zapravo na brodu, i prije nego li obuče vojnu odoru za javnost.

Preostale vojnopomorske i položajne zastave možete vidjeti OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Francuzi objavili fotografije s nosača: Plenković i Banožić u “Top gun” izdanju
NEVJEROJATNO! Nalogom ministra Banožića biskupe besplatno vozikali skupim ratnim brodom
Biskupima odobren prijevoz vojnim brodom “jer je trebalo stići na krizmu”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.