1 min. čitanja

Brod albanske ratne mornarice uplovio u splitsku luku Lora!

Brod albanske ratne mornarice uplovio u splitsku luku Lora!
Foto: MORH

Albanski brod zajedno s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 Dubrovnik isplovit će sutra prema Sredozemlju u NATO operaciju „Sea Guardian“.

U cilju završnih priprema za sudjelovanje u NATO vođenoj operaciji “Sea Guardian”, ophodni brod albanske Ratne mornarice P-134 “Butrinti” uplovio je u ponedjeljak 20. svibnja 2024. u splitsku luku Lora.

Albanski ophodni brod “Butrinti”, klase Iliria, izgrađen je u brodogradilištu Pashaliman u Vlori (Albanija) 2014. godine. Brod je duljine 42,8 m, širine 7,1 m. Zapovjednik broda je kapetan fregate Ilir Çobo. Osim u zadaćama traganja i spašavanja, nadzora pomorskog prometa i zaštite morskog okoliša brod sudjeluje i u međunarodnim aktivnostima te operacijama potpore miru. U posjetu Splitu brod je prvi puta boravio u listopadu 2021.

Iz splitske luke prema Sredozemlju albanski brod će isploviti 22. svibnja zajedno s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 Dubrovnik, koja će u operaciji i ovoga puta imati ulogu zapovjednog broda - javljaju iz MORH-a te najavljuju izvještaj po završetku događaja.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.