2 min. čitanja

Australija i SAD razvile ogromne podmorske dronove

Australija i SAD razvile ogromne podmorske dronove
Foto: DARPA

Ghost Shark i Manta Ray imena su podmorskih dronova najnovije tehnologije s kojima se ponose i za koje misle da su budućnost ratovanja.

Nedavno smo pisali baš o američkim dronovima Manta Ray koje se može razmontirati o nekoliko dijelova i brodom poslati na lokaciju gdje je potrebno njihovo djelovanje.

Pridružili su se i Australci koji se izgleda jako ponose svojim Ghost Sharkovima. Toliko da su ih nazvali "najnaprednijim podvodnim autonomnim vozilima na svijetu", piše CNN

- Ghost Shark će mornarici pružiti nevidljivu sposobnost autonomnog podvodnog ratovanja dugog dometa koja može provoditi stalne obavještajne podatke, nadzor, izviđanje (ISR) i napade - navodi se u priopćenju australskog ministarstva obrane, dodajući da se očekuje kako će prvi proizvodni modeli biti isporučeni do kraja iduće godine.

Osim Australije i SAD-a koji su najdalje otišli u razvoju ovih podmornica, druge zemlje koje rade na UUV-ima uključuju Kinu, Kanadu, Francusku, Indiju, Iran, Izrael, Sjevernu Koreju, Norvešku, Rusiju, Južnu Koreju, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Za razliku od dronova u zraku, kod podmorskih dronova postoji nešto više problema kada je u pitanju komunikacija. Upravljanje njima zahtijeva više energije, ali još uvijek bilježe značajan gubitak podataka zbog temperature , vode, saliniteta i dubine na kojoj se dronovi kreću.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

FUTURISTIČKI PREDATOR Američka mornarica ima podmorski dron nove generacije u obliku raže!
“Manta Ray” podmorski dron testiran je u južnoj Kaliforniji i izgleda da je spreman za misije “dugog dometa”, javlja Daily Mail. Američka mornarica nije otkrila za kakve ga točno misije planira koristiti, no činjenice su da je ovaj dron sposoban za iznimno daleke i iznimno duge misije bez potrebe za
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.