1 min. čitanja

SVI SU NA KUBI Nakon Rusa uplovili Kanađani, a tu su i Amerikanci!

SVI SU NA KUBI Nakon Rusa uplovili Kanađani, a tu su i Amerikanci!
Foto: Screenshot/X(@NEONANDERSON1776)

Ophodni brod kanadske ratne mornarice uplovio je u Havanu u petak, nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države objavile da je njihova ratna podmornica pristala u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, javja AFP.

Dolazak ruskih, kanadskih i američki brodova na komunističku Kubu, svega 145 kilometara južno od američke savezne države Floride, neodoljivo podsjeća na Hladni rat i neka davna vremena čiji duh itekako živi i danas.

Podsjetimo, Fregata "Admiral Gorškov" i nuklearna podmornica "Kazan" uplovili su u havansku luku u srijedu nakon što su izvele vježbe "raketnim oružjem visoke preciznosti" u Atlantskom oceanu, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Kanadski ophodni brod "Margaret Brooke" je u petak počeo uplovljavati u havansku luku, što je Kanada nazvala "posjetom luci u znak priznanja dugotrajnog bilateralnog odnosa između Kanade i Kube.

SAD je nekoliko sati ranije rekao da je napadačka podmornica Helena pristigla radi rutinskog posjeta luci Guantanamo Bay, američkoj pomorskoj bazi na rubu otoka oko 850 kilometara jugoistočno od Havane.

Kuba nije sretna zbog dolaska Amerikanaca

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je obaviješteno o dolasku američke podmornice, no da nije sretno zbog toga s obzirom na to da pripada "zemlji čija je službena i praktična politika neprijateljski nastrojena prema Kubi".

"Pomorski posjeti zemlji su u pravilu rezultat pozivnice, a to nije bio slučaj", rekao je zamjenik šefa diplomacije Carlos Fernandez de Cossio.

Kanadski diplomat je rekao da dolazak broda Margaret Brooke "nema veze s prisustvom ruskih brodova".

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.