2 min. čitanja

NEVJEROJATNO! Nalogom ministra Banožića biskupe besplatno vozikali skupim ratnim brodom

NEVJEROJATNO! Nalogom ministra Banožića biskupe besplatno vozikali skupim ratnim brodom
Foto: MORH

Ministar Mario Banožić u svibnju je besplatno ustupio skupocjeni ratni brod, kako bi se nadbiskup i biskup nakon zaređenja prevezli iz Hvara u Split. Objavio je to danas portal 24 sata, pozivajući se na dokument u koji su dobili uvid. Odluku je, pišu, potpisao Banožić osobno.

Novinar Denis Mahmutović neslužbeno je doznao kako je za tu prigodu ustupljen Obalni ophodni brod Omiš dug više od 43 metra, koji su ranije opisivali kao najbolji brod u našoj mornarici. Trošak korištenja takvog broda u komercijalne svrhe je 14 tisuća kuna po satu.

Foto: MORH / T. Brandt

U odluci koju je potpisao ministar Banožić stoji: “Oružane snage Republike Hrvatske pružit će bez naknade potporu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice za prijevoz nadbiskupa i biskupa, nakon završetka biskupskog ređenja, iz Hvara u Split, 22. svibnja 2021.”, prenosi Telegram.

Pitanja bez odgovora

Riječ je evidentno o novom hvarskom biskupu, mons. Ranku Vidoviću, koji je zaređen na Hvaru upravo na taj datum. Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić pa je za pretpostaviti da je on bio drugi putnik na toj kratkoj plovidbi.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Iz MORH-a su na upit 24 sata odgovorili kako je “navedenu potporu zatražio Vojni ordinarijat u RH”, no novinar je podsjetio kako u odluci koju je potpisao Banožić jasno piše da se radi o pružanju potpore Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a ne Vojnom ordinarijatu. Postavio je i konkretna pitanja poput: Zašto je ministar potpisao ovu odluku, po kojem članku zakona je to učinio te u kakvim se slučajevima civilima omogućuje prijevoz plovilima OSRH? No na to iz MORH-a nisu odgovorili.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.