3 min. čitanja

Jeste li upoznali galeba Marka?

Jeste li upoznali galeba Marka?
Foto: Zelene priče

MURTER – Mnogi Murterini i njihovi gosti, posebice mlađa populacija, ostali su ugodno iznenađeni velikim galebom kojeg ovog ljeta sreću po murterskim ulicama i glavom trgu. Većeg i simpatičnijeg galeba nikad ranije nisu vidjeli. Tko li je taj galeb, pitaju se znatiželjnici, veliki i mali. Mnogi od njih na cesti su primijetili i žute galeblje stope koje ih vode do njegovog murterskog doma prepunog knjigica i igara za djecu. Tad saznaju da je to simpatično stvorenje galeb Marko, galeb s posebnim zadatkom da djeci približi knjigu, zagolica im maštu i povede i njih i njihove obitelji u prirodu, u naše nacionalne parkove i parkove prirode. I u tome uspijeva jer gotovo svakodnevno dobiva obiteljske fotografije iz naših parkova.

Galeb Marko obožava prirodu. Za njega je priroda zakon! Najviše voli naša zaštićena područja – nacionalne parkove i parkove prirode. Od ukupno 20 veličanstvenih, kako ih zove, do sada je posjetio njih 10. Kod murterske osnovne škole je pronašao knjigu iz Prirode te vidio fotografije svih naših parkova. Odlučio ih je sve posjetiti. Kornate smatra svojim domom i preskočio ih je te je svoje pustolovine po parkovime Hrvatske započeo u Parku prirode Telašćica, nastavio na Vranskom jezeru, Krki, Biokovu, Mljetu i Lastovskom otočju, Paklenici, Sjevernom Velebitu, Učki i Brijunima.

Foto: Zelene priče

Kad biste ga pitali koji mu je park najljepši ne bi znao odgovoriti – u svakom nalazi prijatelje, parkovske stanare s kojima upoznaje park, njegove ljepote i vrijednosti. Tako nastaju zelene priče – poučne i zabavne priče o našim parkovima koje su svojevrsna pozivnica za posjet tom parku ili pak vrijedan i koristan suvenir iz parka. Pitate što je s Kornatima. Kornate će ostaviti za kraj. Iako misli da poznaje svaki kutak tog parka, iznenadit će se skrivenim ljepotama prekrasnog Kornatskog otočja. A tamo će susresti i svoju Biokovsku prijateljicu, galebicu Anu, koju je ranije sreo podno Biokova i od tada o njoj svakodnevno razmišlja i nada se da će je opet sresti.

Od kraja 2019. godine galeb Marko puni kućne i gradske knjižnice, razveseljava i podučava djecu o ljepotama naše prirode. Posebno ga veseli što se zelene priče koriste i u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu. Pojavom velikog galeba Marka, njegove priče se glasnije čuju. Susret s njim budi posebne emocije, a njegove knjigice i igrice postaju omiljeno štivo i zabava za cijelu obitelj, super poklon za rođendan, knjigica s kojom će posjetiti neki novi park. Kako su prevedene na engleski jezik, biraju ih i naši gosti čime promoviraju prirodne vrijednosti Republike Hrvatske diljem svijeta.

Foto: Zelene priče

Zna galeb Marko da je pred njim puno posla, ali se veseli svakom malom koraku, svakom susretu s djecom i fotografiji iz parka. Sad je više nego ikad siguran da njegove pustolovine „mijenjaju navike naše djece“, odvajaju od mobitela i vode u prirodu, da daju svoj doprinos u odgajanju zelenih naraštaja i tome se silno raduje.

Ako vas put nanese u Murter, potražite galebMarkove stopice i pratite ih. Sigurno će vas dovesti do knjigica, a tko zna, možda i do galeba Marka. Ako Murter nije u planu za ovo ljeto, pričekajte jesen kada Marko kreće u posjete knjižnicama i školama diljem Hrvatske. Pratite ga – možda dođe i do vašeg mjesta.

Foto: Zelene priče

O autorici:

Autorica zelenih priča je Martina Markov, biologinja iz Murtera koja je život posvetila edukaciji djece na temu zaštite prirode. Dosadašnje priče je ilustrirala Ivana Grimani. Kako bismo dobili autentičnu priču iz parka, svaka od galebMarkovih pustolovina radi se u suradnji s javnom ustanovom koja upravlja tim parkom. Čak 3 nove Markove pustolovine (Risnjak, Plitvička jezera i Žumberak-Samoborsko gorje) su već napisane, a njihova izdanja pod uredničkom palicom prof. dr. sc. Irellom Bogut s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, se očekuju do kraja ove godine (Risnjak i Plitvička jezera) te početkom 2023. godine (Žumberak – Samoborsko gorje). Galeb Marko već slaže i priče s Medvednice i Lonjskog polja…

Više informacija o galebu Marku i zelenim pričama možete pronaći OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKA PRIČA Nova društvena igra popularnog domaćeg brenda pomoću koje djeca uče o morskim stanovnicima
JADRANE, IMAMO PROBLEM Slikovnica iz zadarske Tvornice mašte
Vakula i Nik Titanik izradili novu slikovnicu za male meteorologe
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.