2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Komarča ili orada na lešo

ŽELINA KUŽINA Komarča ili orada na lešo
Foto: Željko Višić

Komarča je riba iz obitelji ljuskavki (Sparidae), Naziv te ribe nije jedinstven na Jadranu, a naši primorci koriste puno imena za nju: orada, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica i dr.

Osim u Jadranu može se loviti po čitavom Mediteranu i istočnom Atlantiku.

Zanimljivo je to da je komarča dvospolac. U prvom razdoblju spolne zrelosti je mužjak, a čim pređe težinu od 0,50 do 0,60 kg, pretvara se u ženku i tako ostaje do kraja života. Naraste do 60 cm u duljinu, a dostigne težinu čak do 10 kg.

Vrlo je cijenjena u gastronomiji jer joj je meso možda najukusnije od svih vrsta bijele ribe.

Komarča se uzgaja u uzgajalištima pa je dostupna na peškarijama i u trgovinama tijekom cijele godine.

Ali … pravi ljubitelji ribe lako prepoznaju fizičku i okusnu razliku između uzgojene i komarče divljakuše i uvijek se odlučuju za ovu zadnje spomenutu.

Međutim, valja biti pošten pa priznati da je uzgojena komarča u turističkoj sezoni, ali i zimi kad ribari rjeđe izlaze na more, zbog opće potražnje za kvalitetnom ribom, najčešće i najsvježija riba koju možete kupiti kad vam ona treba.

Sastojci:

– komarča; 1,2 – 1,5 kg (4 komada veličine od 0,30 do 0,40 kg)

– kapula; 1 kom srednje veličine

– mrkva; 2 kom srednje veličine

– rajčica; 1 kom srednje veličine

– peršin u vezici; ¼ vezice

– češnjak; 4-5 česna dlanom zgnječena

– kvasina;  0,3 dcl

– maslinovo ulje; 1 dcl,

– list lovora; 1 kom

– papar u zrnu; desetak zrna

– sol

– riža; 0,1 kg

Foto: Željko Višić

Priprema jela:

Posuda za kuhanje mora biti dovoljno široka, tako da sva riba bude raspoređena po dnu, nikako jedna preko druge.

Na maslinovu ulju malo prodinstajte narezanu kapulu i na kolutiće narezanu mrkvu. Kad sve uvene poslažite ribu, nadolijte toliko vode da riba bude prekrivena, ubacite zgnječeni češnjak; na četvrtine sječenu rajčicu, zrna papra, lovor, nekoliko grančica peršina, kvasinu i ulje, te posolite.

Kuhajte oko petnaestak minuta na srednjoj vatri, te još toliko na lagano .. Trajanje kuhanja ovisi o veličini komarči, ukoliko su veće, kuhanje se može malo i produljiti.

Ribu je inače lako prepoznati kad je gotova, … počnu se odvajati peraje od tijela ribe. Nikako je se ne smije prekuhati jer postane gnjecava, a njen izvorni okus nestane u dužem kuhanju.

Preporučujem posebno dobro skuhati nešto srednje velikih krumpira sječenih na polovice ili četvrtine. S njima se ovo jelo uvijek može upotpuniti. A ne mora …

Serviranje:

Ribu treba nježno vaditi kuhinjskim pomagalima za cijeđenje, poslagati je na pladanj za serviranje zajedno s krumpirima i mrkvom, posuti s malo sjeckanog peršina, zaliti uljem, po želji popapriti … nečim poklopiti, npr. alumijskom folijom, da se ne ohladi dok se ne pojede juha.

Temeljac u kojem se riba kuhala valja procijediti i dodati mu nekoliko žlica prethodno kuhane riže. Servirati u duboke tanjure i posuti s nešto sjeckanog peršina.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.