3 min. čitanja

Zadarskim mirom iz 1358. godine Dalmacija i dio Kvarnera vraćeni Hrvatskoj

Zadarskim mirom iz 1358. godine Dalmacija i dio Kvarnera vraćeni Hrvatskoj
Foto: Wikimedia

Zadarski mir značio je vraćanje Dalmacije u sustav vlasti hrvatsko-ugarskih vladara, a privremeno je ostvarena i cjelovitost hrvatskih zemalja. U sljedećih pola stoljeća dalmatinski su gradovi doživjeli opći gospodarski, politički i kulturni procvat.

Mirovnim ugovorom, u povijesti poznatim kao Zadarski mir, sklopljenim između hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinskog i Mletačke Republike završen je, barem privremeno, sukob za istočnu jadransku obalu koji je trajao stoljećima.

Mirom, koji je potpisan 18. veljače 1358. u sakristiji crkve samostana sv. Frane u Zadru, Mlečani su se odrekli "cijele Dalmacije i to od polovine Kvarnera do granica Drača", a njihovi duždevi naslova dux Dalmatiae et Croatiae.

Kralj Ludovik I. pak vratio je Mlečanima područja koja je zauzeo ratovanjem u Istri i Venetu. Zadarski mir značio je vraćanje Dalmacije u sustav vlasti hrvatsko-ugarskih vladara, a privremeno je ostvarena i cjelovitost hrvatskih zemalja.

Naime, do dolaska Anžuvinaca na hrvatsko-ugarsko prijestolje (početak 14. stoljeća) vladajuća dinastija Arpadovića bila je više kopneno orijentirana i borbu za jadransku obalu prepuštala je hrvatskom plemstvu.

Za razliku od njih Anžuvinci su potjecali iz Napuljskog Kraljevstva i bili orijentirani na more te su krenuli u snažan obračun s Mlečanima. Sam Ludovik imao je ideju sjedinjenja Hrvatsko-Ugarskog i Napuljskoga Kraljevstva, što je namjeravao ostvariti osvajanjem dijela Kvarnera i cijele Dalmacije.

Već je 1345. neuspješno pokušao osvojiti Zadar, a nakon tri godine borbi sklopljeno je osmogodišnje primirje. To vrijeme Ludovik je iskoristio da ojača vojsku i svoju poziciju u susjedstvu oženivši kćer bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića, prenosi Povijest.hr.

Osjetivši se dovoljno jakim Ludovik sklapa savez s Genovom 1356., koja je tada u ratu s Venecijom, i odlučuje napasti Mlečane na njihovom teritoriju. Objavivši da skuplja vojsku za križarski rat protiv Srbije (koja je progonila katolike), i pritom dobivši novčanu pomoć od pape i drugih europskih vladara, u kolovozu 1356. Ludovik oformljenu vojsku iznenada šalje u drugom smjeru, na zapad, gdje je provaljuje u Istru i Furlaniju zaprijetivši samoj Veneciji, nakon čega su Mlečani tražili novo primirje.

Ludovik je potom uredio odnose u Bosni i Usori te poslao banske vojske pod zidine dalmatinskih gradova. Potaknuti njihovim dolaskom, Splićani i Trogirani istjerali su u srpnju 1357. mletačke knezove, u prosincu iste godine to su učinili Šibenčani, Zadrani, a potom i Bračani, Hvarani te u svibnju 1358. Dubrovčani i Korčulani. Dodatni poticaj dalmatinskim gradovima da pristanu uz Ludovika bio je u potvrđivanju autonomije gradskih komuna kraljevskim povlasticama.

Poraženi Mlečani tada pristaju na, za njih ponižavajući, Zadarski mir. Nakon potpisivanja mira dalmatinski su gradovi, zahvaljujući čvršćoj povezanosti s prirodnim hrvatskim, bosanskim i dalekim ugarskim zaleđem, u sljedećih pola stoljeća doživjeli opći gospodarski, politički i kulturni procvat. No taj je razvoj bio naglo prekinut 1409. kada je Ladislav Napuljski Dalmaciju prodao Mlečanima.

Dražen Krajcar

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovačka Republika na današnji je dan 1416. zabranila trgovanje robljem
Dubrovačka Republika bila je među prvim državama u Europi koje su potakle zabranu trgovine robljem, no povremenih pojava ropstva bilo je i kasnije. Glavni trg robljem uzduž hrvatske obale bio je u luci Drijeva na Neretvi. Trgovci su uglavnom bili stranci (Mlečani, Firentinci, Sicilijanc…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.