2 min. čitanja

DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Znate li što se dogodilo 22. lipnja i zašto je taj datum važan?

DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Znate li što se dogodilo 22. lipnja i zašto je taj datum važan?
Foto: Wikimedia

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

U spomen-parku Brezovica pokraj Siska se održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Sisački partizanski odred. Zapovjednici odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi.

Rano ujutro toga dana nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez i prekinula kratkotrajno savezništvo Hitlera i Staljina.

Na vijest o tom događaju, bez ikakvih naloga sa strane, sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su pod vodstvom Vlade Janjića Cape u šumu, u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom.

Do tada kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina, nego zapadne imperijalističke zemlje.

Zaboravljeni Vrgorački odred

Međutim, sisački odred nije bio jedina partizanska grupa osnovana toga dana u Hrvatskoj, čemu svjedoči slučaj iz Vrgorske krajine, a koji se uopće ne spominje u hrvatskoj historiografiji antifašističke borbe. Istog tog 22. lipnja 1941. godine na brdu Radović, nedaleko zaseoka Tolići, na predjelu Soline osnovana je prva partizanska grupa u Vrgorskoj krajini, a nekoliko dana kasnije na području Vrgorske krajine su osnovane još dvije partizanske grupe.

Hrvatski domoljubi, komunisti, nisu čekali proglase i pozive koji su se kasnije zaredali. Krenuli su u akciju, svjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u nacionalno-oslobodilačkoj borbi pridonesu slomu fašizma i stvaranju nove državne zajednice – federativne Jugoslavije, u kojoj će, kako su se nadali, i Hrvatska biti ravnopravna federalna država.

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.