3 min. čitanja

Znanstvenici u Zadru odgovorili: Kako se mijenjao prostor na Jadranu prije dvije ili tri tisuće godina?

Znanstvenici u Zadru odgovorili: Kako se mijenjao prostor na Jadranu prije dvije ili tri tisuće godina?
Foto: Depositphotos

ZADAR - Od 7. do 9. lipnja Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru organizirao je međunarodni znanstveni skup Međunarodnog istraživačkog centra jadranske povijesti i arheologije - CISA pod naslovom „Urban vs. Rural: Space, Evolution, and Transformation“.

Tema vodilja skupa je odnos urbanog i ruralnog, točnije, odnos onoga u gradu i izvan njega tijekom zadnjeg tisućljeća prije Krista i prvog tisućljeća po Kristu, a svojom kompleksnošću obuhvatio je široki spektar istraživačkih tema, kao npr. urbani razvoj, ruralnu naseljenost, odnos između urbanih i ruralnih okoliša, nekropole i ukope, arhitekturu i umjetnost, ceste i komunikacije, gospodarske aktivnosti u urbanim i/ili ruralnim (izvangradskim) područjima, demografska istraživanja i slično.

Znanstvenike iz Hrvatske, Francuske, Italije, Slovenije, Crne Gore i Albanije, kao i one koji su skup pratili videolinkom, u zgradi SEP pozdravio je prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

- Ova konferencija povjesničara održava se u povijesnoj zgradi bivše Tehničke škole, koja je izvanredan primjer arhitektonske revolucije, pretvarajući se iz povijesnog zdanja u moderni prostor koji sada obogaćuje obzore našeg sveučilišta. Njezin put reflektira generalnu temu ove konferencije – evoluciju i transformaciju prostora kroz vrijeme, rekao je Penezić.

Sudionici konferencije razmatrali su kompleksne veze između urbanih i ruralnih područja, fokusirajući se na dinamiku unutar samih gradova i okolice u dva obuhvaćena tisućljeća. Veliki vremenski raspon omogućio je širok raspon tema koje su izložene kroz tri dana trajanja skupa; organizaciju i percepcija pejzaža smrti u južnoj Apuliji u 4. i 3. stoljeću prije Krista (primjeri Mesagnea i Ugenta), željeznodobne jadranske tekstilne kulture u osvit urbanizacije, ulozi majke u gradu i ruralnu epigrafiku Liburnije, porast razine mora u Apuliji itd. Posljednjeg dan sudionici su imali vođenu turu liburnsko-rimskim municipijem Aserije i Aenone.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.