3 min. čitanja

Palàc – gordi trag lastovske prošlosti

Palàc – gordi trag lastovske prošlosti
Foto: Press

LASTOVO - Povodom Međunarodnog dana arhiva u Lastovu se u utorak 11. lipnja u 20 sati u prostorijama Društvenog centra Lastovo otvara intrigantna izložba „Palàc – gordi trag lastovske prošlosti“. 

Na mjestu Kneževa dvora u Lastovu posljednjih godina 19. stoljeća podignuta je neorenesansna rezidencija obitelji Garbini, a koju će naslijediti obitelj Fantela. Stjecajem okolnosti, unutrašnjost ove kuće zvane Palàc sačuvala se do današnjeg dana, gotovo intaktna, i predstavlja pravu vremensku kapsulu s brojnim predmetima iz svakodnevnog života. Sačuvalo se i mnoštvo arhivskih zapisa, između ostalog i fotografije, kako pozitivi tako i negativi na staklu i plastici.

Nakon sređivanja zatečenog gradiva, digitalizacije fotografija i dijela ostalog gradiva (obiteljska pisma, trgovački katalozi, novinski članci...), Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo Državnog arhiva u Dubrovniku, a u suradnji s Općinom Lastovo, Turističkom zajednicom općine Lastovo i udrugom Dobre Dobričević, priredit će dokumentarnu izložbu, prvu takvu na Lastovu od početka svojeg rada.

Izložba će uz spomenute fotografije dati povijesni pregled nastanka ove zgrade i života njezinih stanara. Prvi dio obrađuje vrijeme od stjecanja američkog kapitala Nikole Garbinija veletrgovinom jabukama u New Orleansu sredinom 19. stoljeća do povratka na Lastovo i gradnje zgrade. Kao najmoćniji Lastovci, Garbinijevi su samosvjesno odabrali mjesto gradnje zbog simbolike nekadašnje vlasti i moći. Drugi dio pokriva razdoblje međuraća 20. stoljeća kada u Palacu stasava obitelj Fantela – nasljednici Garbinijevih. To je vrijeme obilja, kako u Palàcu u čijem prizemlju djeluje obiteljska trgovina, tako i na Lastovu koje je bescarinska zona pod talijanskom upravom. Treći dio se bavi poslijeratnim razdobljem, a poslije iseljenja dijela obitelji u Italiju. U novom socijalističkom uređenju Palàc i dalje stoji kao gordi znamen veleposjedničke i građanske prošlosti, nijemi oponent novom režimu, a njegovi gospodari postaju čuvari bolje prošlosti, sluge Palàca, njihove palače i grobnice.

Ova autorska izložba Tonka Barčota izuzetno je vrijedan interpretativni doprinos analizi i diseminaciji dijela vrijednosti zatečenih u toj impresivnoj zaštićenoj zgradi u 21. stoljeću. Trenutno su u tijeku brojni zaštitni konzervatorski i restauratorski radovi jer je uz arhivsku građu koja je predmet ove izložbe gotovo u potpunosti sačuvan interijer, što je jedinstven slučaj i na prostoru širem od nacionalnog, tako da ovaj uvod u razumijevanje Palaca čini značajan korak u oblikovanju buduće ambijentalne zbirke. 

Izložba će se moći posjetiti idućih dana u jutarnjim satima, od 9 do 12 h.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.