2 min. čitanja

Uspješno proveden projekt unaprjeđenja usluga za vrtićku djecu u Selcima na Braču

Uspješno proveden projekt unaprjeđenja usluga za vrtićku djecu u Selcima na Braču
Foto: Youtube / Screenshot

SELCA – Za nešto manje od mjesec dana završava EU projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Općini Selca”, kojeg zajednički provode Općina Selca i Dječji vrtić Selca, a koji je ispunio sva očekivanja.

U nešto više od 30 mjeseci trajanja projekta ostvareni su svi predviđeni pokazatelji uspješnosti provedbe projekta, a pojedini su i značajno nadmašeni.

Foto: PC Aktiva
Foto: PC Aktiva

Projekt je smanjio regionalne razlike i prostornu nedostupnost pojedinih usluga te je omogućio djeci i roditeljima u općini Selca jednaku razinu usluge koju uživaju djeca u drugim, neotočnim sredinama, usklađenu s njihovim potrebama. To je, kažu, omogućilo i novo zapošljavanje roditelja te lakše usklađivanje poslovnih i obiteljskih obveza. Upravo to su bili su ciljevi ovog vrijednog projekta čiji rezultati govore dovoljno u prilog njegovoj važnosti za ovu bračku općinu.

Uslugu koja je uvedena projektom (dodatna odgojno obrazovna grupa) tako koristi ili je koristilo ukupno 49 korisnika, umjesto planiranih 20. Do kraja kolovoza podijeljeno je ukupno 9788 obroka, a čiji trošak sufinanciraju u jednakom iznosu Općina Selca kao osnivač DV Selca te Europska Unija putem projekta.

Ulagalo se i u razvoj kadra dječjeg vrtića pa su tako kroz projekt zaposlene po jedna odgojiteljica i psihologinja na puno radno vrijeme, dok se kroz projekt financira i pola plaće kuharice i spremačice te 70% plaće ravnateljice vrtića, na funkciji voditeljice projekta.

Uložilo se i u kvalitetu usluge dječjeg vrtića pa je tako 7 djelatnika vrtića sudjelovalo na ukupno 63 edukacije, umjesto planiranih 18, i to sve poštujući projektom definirane troškove namijenjene jačanju ljudskih kapaciteta.

Povećan je i broj programa namijenjen djeci. Razvijena su tako, i nakon suglasnosti ministarstva, uvedena dva posebna programa – program ranog učenja stranih jezika i sportski program, a za njihovu provedbu zaposlena je jedna osoba na radno mjesto provoditelja posebnog programa ranog učenja stranog jezika te jedna osoba na radno mjesto provoditelja posebnog sportskog programa. Nabavljena je i potrebna oprema (knjige, radni materijali i drugo), zavjese za dječji vrtić, ormari za posteljinu, ležaljke i drugo, te dječji stolci, a sve kako bi se stekli bolji uvjeti boravka djece u vrtiću.

Ukupna vrijednost projekta je 1.483.886,53 kuna od čega je 85% financirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15% je obvezni udio nacionalnog sufinanciranja osiguran iz Državnog proračuna RH.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.