>
  1 min. čitanja

Temperature na polovima dosegnule rekordne razine

Temperature na polovima dosegnule rekordne razine
Foto: Pexels

Neuobičajeno visoke temperature koje mjerni instrumenti bilježe posljednjih tjedana na Sjevernom i Južnom polu, šokirale su znanstvenike.

Postaja Concordia, visoko na Antarktičkoj visoravni, krajem prošlog mjeseca dosegla je rekordnu temperaturu od -11,8 stupnjeva Celzijevih, što je oko 40 stupnjeva toplije od sezonskih normi. Postaja Vostok zabilježila je temperaturu od -17,7 stupnjeva Celzijevih, nadmašivši svoj rekord za čak 15 stupnjeva.

Istovremeno, neke postaje na Arktiku, u blizini sjevernog pola dosegle su 30 stupnjeva Celzijevih iznad normale, s rekordima oborenim u Norveškoj i neuobičajeno toplim temperaturama zabilježenim na Grenlandu te u ruskom arhipelagu Zemlje Franza Josifa, prenio je The Guardian.

Profesor Andrew Mackintosh, voditelj škole za zemlju, atmosferu i okoliš na Sveučilištu Monash, kaže da su ovakvi temperaturni ekstremi rezultat zagrijavanja atmosfere iznad ledenjaka te da bi na Antarktici vrućina “morala potrajati prilično dugo da bi napravila značajnu razliku”.

Glavna briga je, kaže, slabljenje ledenih ploča koje lebde nad oceanom, a koje imaju važnu ulogu u suzbijanju kopnenog leda.

– Kada izgubimo ledene ploče, prizemljeni led koji se nalazi u unutrašnjosti počet će brže teći u ocean i tako uzrokovati porast razine mora – upozorava Mackintosh.

Istraživači su prošle godine otkrili da se morski led na većem dijelu Arktika stanjivao dvostruko brže nego što se mislilo. Posljednja potpuno netaknuta ledena ploča na kanadskom Arktiku urušila se 2020. godine kao rezultat porasta temperature.

Ono što je paradoksalno u cijeloj priči jest da se otapanjem leda šire područja tamne vode, koja utječu na povećanu apsorpciju sunčeve energije, što uzrokuje još veće zagrijavanje.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.