6 min. čitanja

SLUČAJ “PLOČICA” Tko laže turistima da smiju unajmiti cijeli otok? Svi tvrde: “Nismo mi!”

SLUČAJ “PLOČICA” Tko laže turistima da smiju unajmiti cijeli otok? Svi tvrde: “Nismo mi!”
Foto: Morski HR

Neki od iznajmljivača turističkog smještaja za pravo su si dali svoje apartmane ili vile reklamirati kao jedne od onih koji u ponudi imaju i “privatne plaže”. Policija, Plovput, agencije, nitko ne zna tko turistima laže da unajmljuju cijeli otok, piše RTL.

Iako je pomorsko dobro jasno definirano kao pojas od šest metara od obalne crte i unutar kojega se ne može niti smije privatizirati ikakav prostor, ovog se ljeta osim o uspješnosti turističke sezone, kao nikada do sada govorilo o uzurpaciji hrvatske obale i njenih plaža. Neki od iznajmljivača turističkog smještaja za pravo su si dali svoje apartmane ili vile reklamirati kao jedne od onih koji u ponudi imaju i „privatne plaže“.

Najrecentniji primjer skandal je na Otoku Pločica. Gosti iz Italije, podsjetimo, unajmili su apartmane u sklopu svjetionika Pločica. Oni su, iz nekog nepoznatog razloga, bili uvjereni da su unajmili cijeli otok te im se zbog toga nije nimalo svidjelo kada je Blaćanin Slaven Stipković sa svojom obitelji i prijateljicom u nedjelju, 22. kolovoza, pristao na obalu tog otoka ne bi li se okupali.

Foto: Jurica Gašpar

Policija je dojavu zaprimila od vlasnika agencije

Talijani su tvrdili da su unajmili cijeli otok, zbog čega je došlo do vike i natezanja, a na koncu je intervenirati morala i policija, koja je za Morski HR potvrdila da su intervenirali na dojavu vlasnika agencije za iznajmljivanje.

– U odnosu na dostavljeni upit možemo potvrditi da je nadležna policijska postaja u nedjelju, 22. kolovoza u 13,25 sati zaprimila dojavu vlasnika agencije koji na otoku Pločica posjeduje apartmane, o uznemiravanju gostiju koji trenutno koriste apartmane, od strane više mlađih osoba.

Foto: Jurica Gašpar

Postupajući po dojavi,  na otoku su zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su u izjavi naveli da su od strane agencije koja im je unajmila apartmane informirani da je otok u privatnom vlasništvu što im je dalo za pravo pretpostaviti kako na otok ne smije nitko pristupiti, zbog čega su ušli u verbalni konflikt sa spomenutom grupom mlađih osoba koji su nakon toga napustili taj dio pomorskog dobra – kazali su nam tad, između ostalog iz policije te istaknuli da je sve poprilično jasno – radi se o pomorskom dobru na koje svi imaju pravo služiti se.

Dodali su još kako se „provode izvidi na okolnosti možebitne prijevare gostiju o privatnosti otoka u što ćemo uključiti i druge nadležne institucije“.

Foto: Jurica Gašpar

“Plovput iznajmljuje isključivo dva apartmana u zgradi svjetionika”

Sporni je svjetionik u vlasništvu državne tvrtke Plovput d.o.o, a iz ureda direktora Mate Perišića poručili su kako Plovput postavlja i održava objekte sigurnosti plovidbe, što uključuje i svjetionike.

Osim toga, potvrdili su i da “na svjetioniku Pločica Plovput d.o.o. ima dva apartmana koja iznajmljuje u turističke svrhe“.

– Navedene apartmane na svjetioniku Pločica Plovput d.o.o. iznajmljuje samostalno… Plovput d.o.o. u turističke svrhe iznajmljuje isključivo navedena dva apartmana u zgradi svjetionika, a nikako okolno zemljište ni cijeli otok što je svim gostima apartmana poznato. Plovput d.o.o. nikome nije ograničio pristup i kretanje po navedenom otočiću niti gosti apartmana imaju na to pravo – poručili su iz te državne tvrtke.

Foto: Jurica Gašpar

Gosti uvjereni da su unajmili cijeli otok

No, gosti su svejedno bili uvjereni da su unajmili cijeli otok, a ne samo apartmane.

Svjetionik na Pločici u ponudi je jedne turističke agencije koja turistima nudi booking. Oni ističu kako su „čisto posrednici između Plovputa i gostiju“ te kako spomenuti Talijani nisu bili njihovi gosti.

Gospođa iz uprave te turističke agencije za RTL.hr je dodala kako u ponudi imaju nekoliko određeni broj svjetionika, a među njima je i ovaj s Pločice.

– Mi, na primjer, dobijemo upit za Pločicu, pošaljemo upit Plovputu imaju li slobodan taj i taj apartman, oni kažu da ima, gost uplati, mi uplatimo njima i to je sve što radimo. Znači, mi čisto posredujemo – pojasnila je te potvrdila da oni s gostima nemaju kontakt iz kojeg bi on mogli zaključiti da su unajmili cijeli otok.

Foto: Jurica Gašpar

– Gosti bukiraju kod nas, ali kad dođu na otok, isključivo su vezani za Plovput – rekla je.

Poručila je i to da njihovoj agenciji ne pada na pamet lagati gostima, budući da im je u interesu da se gosti vrate, a ne da odsjednu samo jednom.

– Čini mi se da su ti Talijani naprosto izvisili – konstatirala.

Foto: Jurica Gašpar

“Digne mi se kosa na glavi kad čujem to s privatnom plažom”

„Privatne plaže“ prema zakonima RH ne postoje, osim u strogo određenim slučajevima odobrenih koncesija.

– Ja vam živim u kući koja je doslovno na plaži. Nama je plaža ispred kuće, na tu plažu može svatko doći. Nikoga nam nikada nije niti palo na pamet potjerati. Ne mogu ga potjerati zato što je to pomorsko dobro. Uopće to s privatnom plažom kad čujem odmah mi se kosa digne na glavi – poručila je gospođa iz turističke agencije.

Foto: Jurica Gašpar

A kako, po pitanju Pločice, stoje stvari u nadležnom katastru? Površina otoka iznosi oko sedam hektara, a podijeljen je na nekoliko parcela različitih oblika. Dakle, da je netko i htio iznajmiti cijeli otok, u to je morao uključiti sve vlasnike, a čak ni u tom slučaju nitko ne bi smio tvrditi da iznajmljuje pomorsko dobro uz obalu.

Policija je utvrdila, dakle, da je nekakav „vlasnik agencije“ prijavio ometanje turista na Pločici. Utvrdili su i to da su turisti od „agencije“ doznali da je otok privatan, pa su zaključili da su ga unajmili.

Foto: Jurica Gašpar

– Gosti koji su boravili na svjetioniku Pločica u vrijeme kada se dogodio ‘incident’ iznajmili su apartman direktno putem Plovputa d.o.o., dakle bez posredovanja agencije – odgovorili su iz Plovputa.

– Na web stranici Plovputa d.o.o. oglašava se najam apartmana u predmetnom svjetioniku, a ne cijelog otoka, te je tako navedeno i u Potvrdi o uplati rezervacije koju je Plovput d.o.o. izdao gostima – dodatno su pojasnili. A u cijeloj ovoj priči netko će se morati dogovoriti s policijom što se doista i dogodilo te nedjelje na otoku.

U ponudi dva hrvatska otoka

U RTL-ovoj emisiji „Potraga za otokom“ smještaj na Pločici se reklamirao upravo onako kako su iz Plovputa rekli da se ne može i ne smije raditi – najam, ne samo smještaja, već cijelog otoka.

„Najam cijelog otoka“ spominjao se i prilikom obilaska još dva jadranska otoka – Otok Host ispred uvale u koju se smjestila luka u Visu i Pokonji dol.

Foto: Jurica Gašpar

Morski HR je prije nekoliko tjedana objavio popis plaža koje su u koncesiji te se smiju ograditi zbog naplate ili sličnog. Njih je svega 18, a niti jedna od njih ne nalazi se na jednom od spomenuta tri otoka sa svjetionicima.

Sergej Županić

PROČITAJTE JOŠ:

TERORIZAM NA OTOČIĆU PLOČICA Talijani agresivno napali obitelj Blaćanina i urlali: “Ovo je naš otok!”
Policija istražuje slučaj sa svjetionika Pločica – Plovput: “Talijanima je jasno dano do znanja što (ne) smiju raditi”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.