3 min. čitanja

TERORIZAM NA OTOČIĆU PLOČICA Talijani agresivno napali obitelj Blaćanina i urlali: “Ovo je naš otok!”

TERORIZAM NA OTOČIĆU PLOČICA Talijani agresivno napali obitelj Blaćanina i urlali: “Ovo je naš otok!”
Foto: Jurica Gašpar

Dobili smo priču uznemirenog Blaćanina Slavena Stipkovića koji je nedjelju odlučio provesti s obitelji na otočiću Pločica, na kojem se nalazi svjetionik koji se daje u najam. Otočić se nalazi u Korčulanskom kanalu, a Slavenu nije prvi put da se dolazi ovdje kupati s obitelji. Naprotiv, to im je tradicija, no ono što je doživio u nedjelju graniči s terorističkim činom, koji će, u najblažu ruku, morati završiti kaznenom prijavom.

– Upozoravam sve koji vole ploviti po moru da ukoliko žele izbjeći probleme, neka zaobilaze otok Pločica do završetka turističke sezone.

Izgleda da je postao privatan otok!! – kazuje uznemireni Slaven Stipković i nastavlja svoju priču:

– Naime,  jučer  u Nedjelju 22.08 2021 g. oko podneva sam došao na spomenuti otok sa suprugom, četverogodišnjim djetetom i prijateljicom, nebi li se okupali, kako je čamac relativno mali (5m) privezao sam se tik do samog navoza koji je je još za vrijeme AustroUgarske napravljen za potrebe izvlačenja čamca svjetioničara, a kako nebi zauzeo mjesto na koje inače dolazi dostava potrepština za goste koji povremeno iznajme zgradu svjetionika udaljenu oko 300m zapadno od priveza.

Uglavnom sve kao i po običaju. Pošto smo primjetili da se dotični gosti  ( Talijani) tu kupaju, udaljili smo se od čamca nekih 150 metara u  suprotnom smjeru,  tj. na istok, kako bi imali svoj mir,  ja plivajući a ostali hodajući uz samo more.

Međutim nakon nekih 20 minuta jedan od gostiju je došao do nas vičući  i prijeteći da smjesta odemo jer je to privatan otok i da nemamo nikakvo pravo tu se kupati ili sunčati, pitam ga tko si ti, on kaže : Vlasnik!!!

Foto: Youtube / Screenshot

Da ironija bude veća dok je išao prema meni, prešao je preko dijela mrkente na kojoj mi je pok.otac uklesao ime prezime i datum prije 60 godina, kad je morao ostat na Ploči radi nevere.

Pokušao sam mu objasniti da je u krivu, međutim bio je toliko agresivan da nikakvo obašnjenje nije prihvaćao.

Rekao sam da ne  namjeravam otići, da bi se  on potom pokupio i sa ostalima krenuo prema kući.

Nakon 20 minuta vratio sa još njih četvero te su počeli odvezivati čamac, pri čemu sam ih spriječio vičući sa udaljenosti oko 80 metara da ne diraju tuđu imovinu, i da će snosit posljedice.

Tada su svi počeli vikati  i prijetiti  toliko da  mi je dijete počelo plakati.

Odgovorio sam primjereno!

Zatim su se ponovo zaputili prema kući i ukrali suprugin kupaći kostim koji je bio na čamcu. Nisam mogao snimiti ništa jer su mobiteli ostali u čamcu, a ko je mogao misliti da bi se nešto ovako moglo dogodit. Ostali smo još malo dok nije krenuo Maestral

Čim sam došao do mobitela pozvao sam Policiju. Dakle  potpuno su nam upropastili  dan i izlet, a dijete je  umjesto zabave doživilo traume.

U međuvremenu  sam saznao da su I oni  pozvali policiju I to  zamislite,  radi neovlastenog dolaska na otok!!!!

I sad vas ja pitam tko je ovdje odgovoran i jeli moguće da se ovo događa u 2021 godini??

Tko će nadoknadit pretrpljeni strah, i duševni nemir prouzročen nasilnim ponašajem?

Čiji su interesi ovdje u pitanju, tko koga štiti i imamo li ikakvo pravo više živjeti kako smo živjeli generacijama, ili ćemo jednostavno ostat potlačena manjina,  služeći  gospodaru (ne tako davno okupatoru)  na vlastitoj zemlji??

Sramota!!!

Dodatak: Nije prodan,  policajci su  mi u razgovoru rekli da su im gosti davali nekakve papire na kojima piše da su iznajmili cijeli otok, na što su im oni objasnili da to nema smisla.

Ali kako ću ja objasnit djetetu!!!

U razgovoru sa uredom za nadzor pomorskog dobra Dubrovačko-neretvanske županije  Dubrovnik, rečeno je da nikava koncesija nije izdana na navedenom Otočiću – priča nam Stipković.

Foto: Jurica Gašpar

Inače, svjetionici su pod ingerencijom tvrtke Plovput iz Splita i neki od njih se, poput ovog na Pločici preko ugovorenih agencija doista iznajmljuju.

No treba jasno i glasno podcrtati, iznajmljuje se apartman unutar zgrade svjetionika, ne dvorište, ne ni cijela zgrada (jer služi kao objekt sigurnosti plovidbe), ne plaža ni ikakvo pomorsko dobro, a pogotovo ne čitav otok!

Nađete li se u sličnoj situaciji, obavezno prijavite prekršitelje policiji i prijavite ih za kazneno djelo protupravnog oduzimanja javne imovine, što se u konačnici može smatrati terotističkim činom ili okupacijom teritorija Republike Hrvatske!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.