2 min. čitanja

U Podstrani postavljen sustav javnih bicikala

U Podstrani postavljen sustav javnih bicikala
Foto: Grad Split

PODSTRANA – Podstrana je postala prva općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je jučer započeo s radom sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.

Postavljena su dva terminala sa po šest električnih i šest klasičnih bicikala. Jedan terminal je na Strožancu pored biciklističke staze uz more i parkirališta, a drugi u blizini igrališta Petrićevo, uz rub ulice Mile Gojsalić.

– Velika je prednost što će građani Podstrane moći koristiti sustav javnih bicikala osim za rekreaciju i multimodalno, u kombinaciji s javnim gradskim prijevozom, za dolazak od doma do autobusne stanice i natrag. Grad Split planira postaviti terminal i u Žrnovnici, što će značajno unaprijediti mobilnost građana, ali i povezanost s prvom susjednom općinom – istaknuo je voditelj projekta Toni Jerković iz Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Općina Podstrana prva je među gradovima i općinama osigurala lokaciju i sve potrebno za postavljanje sustava javnih bicikala, a njezin načelnik tvrdi da je ovo mjesto godinama njeguje biciklizam kao alternativni oblik prijevoza, s nultom stopom emisija CO2.

Foto: Grad Split

– Planiramo i u budućnosti raditi na izgradnji biciklističkih staza i sanaciji postojećih, kako bi spojili sva naselja unutar općine, ali i ostvarili bolju povezanost sa susjednim gradovima i općinama – najavio je načelnik Mijo Dropuljić.

Sudeći prema statističkim pokazateljima, Split je rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj, a za očekivati je da će se taj trend nastaviti zahvaljujući novim terminalima i biciklima na području aglomeracije.

– U posljednjih godinu dana imamo preko pola milijuna najmova na 300 bicikala u Splitu. Među 40.000 registriranih korisnika brojni među njima su iz Podstrane. Oni svakodnevno koriste sustav tako da ćemo s ovim terminalima prvenstveno unaprijediti kvalitetu korištenja sustava među postojećima, a potom i steći brojne nove korisnike. Već smo osigurali cijeli kontingent od 242 bicikle financirane iz ovog projekta i radujemo se proširenju sustava na druge općine i gradove jer brojke potvrđuju, ljudi to doista traže – rekao je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., predstavnik Nextbikea.

Godišnja pretplata za najam bicikla iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje sustava cijelu godinu, s tim da je prvih pola sata besplatno svima. Po isteku 30 minuta cijena je deset kuna za električni i pet kuna za klasični bicikl, za svakih pola sata korištenja.

Uz Podstranu i Split, sustav javnih bicikala proširit će se i na područje Trogira, Kaštela, Solina, Klisa, Dugopolja i Dicma sa ukupno 41 novim terminalom i 242 bicikla. Velika vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je i što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na području aglomeracije.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.