4 min. čitanja

Tip koji je rezao konope nautičaru na Žirju osuđen zbog muljanja s ravnateljem policije - MUP: "Izvijestit ćemo DORH"

Tip koji je rezao konope nautičaru na Žirju osuđen zbog muljanja s ravnateljem policije - MUP: "Izvijestit ćemo DORH"
Foto: Čitatelj

ŽIRJE - Policija je danas obavila obavijesni razgovor s koncesionarem koji je psovao i kidao konope slovenskom nautičaru u uvali Tratinska, te ga s dvoje djece pred oluju potjerao iz uvale Tratinska, kao i s napadnutim Slovencem. Doznajemo i da se radi o vlasniku tvrtke Magnus d.o.o. Borisu Kali, kojem je sidrište u ovoj uvali 2013. godine Šibensko-kninska županija dodijelila na 12 godina. Kale je inače pravomoćno osuđen kriminalac.  

Svađa je, doznali smo, nastala zbog toga što koncesionar nije htio preuzeti smeće koje je prikupio slovenski nautičar, pa mu je ovaj zbog toga odbio platiti uslugu dok mu je u cijelosti i ne pruži. Nakon toga nautičaru je došao i nožem prekinuo konope, čime je ugrozio imovinu, ali i živote nautičara i njegove obitelji.

Ovim, ne samo što je prekršio Kazneni zakon Republike Hrvatske, te Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama u dijelu koji se tiče više sile i nevolje na moru dok one traju, već je prekršio i Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru, gdje u članku 7. između ostalog stoji da je dužan pružati usluge nautičarima na sidrištu, pa između ostalog i deponirati prikupljeni otpad.

Da Kale o otpadu ne vodi računa, pisali su već i prije neki mediji, pa je tako Dalmacija danas 2020. godine objavila opširan članak o njegovoj neurednosti i neispunjavanju koncesijskih uvjeta.

Slovenski nautičar se prepao i povukao prijavu, a policija sliježe ramenima i to ne prvi put!

Slovenski nautičar naknadno je opet kontaktirao našu redakciju, vidno preplašen zbog moguće reakcije navedenog koncesionara, no nakon objave članka o ovom incidentu, u redakciju nam se javilo više nautičara, ali i skipera i stanovnika Šibensko-kninske županije, koji Kalu poznaju kao incidentnu osobu kojoj ovo, kako tvrde, nije prvi put.

- Temeljem video-snimke koju ste poslali obavljeni su policijski izvidi kojima su bile uključene obje stranke sa snimke, a prvenstveno sa slovenskim državljaninom koji je odbio prijaviti bilo što na svoju štetu. Namjera mu je bila da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju te je želio da se osoba koja je presjekla konope upozori. Također, kako se navodi u Vašem članku, problem je ispao oko neplaćanja veza što je koncesionar zahtijevao. O cjelokupnom postupanju ćemo Posebnim izvješće obavijestiti nadležno državno odvjetništvo - izvjestila je Šibensko-kninska policija.

Zašto šibenska policija zbog ovog incidenta po službenoj dužnosti nije podigla kaznenu prijavu na osnovu video-snimke u kojoj je vidljivo da osoba s nožem uništava tuđu  imovinu i ugrožava sigurnost nautičara s maloljetnom djecom? Zašto nije podigla kaznenu prijavu na temelju našeg članka u kojem isti nautičar tvrdi da je s dvoje djece pred oluju potjeran s pomorskog dobra, zbog čega je naveden niz zakonskih akata koji su prekršeni? Službeni odgovor nismo dobili, no neslužbeno doznajemo kako čekaju da to napravi Državno odvjetništvo, pa ako oni tako odluče, Kalu će privesti.

Sada već dobro isprepadani nautičar povukao je prijavu, no sjetimo se samo situacije s osuđenim dilerom na otoku Tijatu, kad je zaprijetio novinarki Maji Sever. Šibenska policija reagirala je identično, dok novinari prijavu nisu proslijedili na više institucije, zbog čega je šibenske plavce istraživala i unutarnja kontrola.

Osuđeni kriminalac

Podsjetimo i to da je Boris Kale pravomoćno osuđen kriminalac, jer je, gle čuda, upravo nekadašnjem ravnatelju policije Josipu Ćeliću prejeftino prodao vili u Lokvi Rogoznici kraj Omiša. Vilu, za koju su sudski vještaci procijenili da vrijedi barem pola milijuna eura, tadašnjem je zamjeniku ravnatelja policije prodao za 200 tisuća eura, koju je 2001. godine kupio za 4 puta veću cijenu. Kako su pisali u 24sata, Kale je ovlastio Ćelića da uknjiži vlasništvo bez plaćanja osiguranja, a Ćelić je morao podmiriti porezni dug tvrtke od 1,34 milijuna kuna, što je platio naknadno gotovinom. Kale je inače proglašen krivim za zloporabu u poslovanju na štetu trgovačkog društva Flava Linea, u čijem je vlasništvu vila bila godinama.

S obzirom da Kali za manje od dvije godine istječe koncesija na pomorskom dobru, za pretpostaviti je da su i zbog toga živci sve tanji, no divljaštvo i šerifovanje, a posebno prijetnje i ugroza sigurnosti, te neispunjavanje koncesijske obaveze razlozi su zbog kojih bi mu se mogla vrlo lako i oduzeti koncesija.

Što će na to reći Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture? Još čekamo odgovor, a kad ga dobijemo, objavit ćemo ga.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Koncesionar na Žirju slovenskom nautičaru s dvoje djece pred oluju iskidao konope u uvali i prepustio ih sudbini
ŽIRJE - Uznemiruujući video stiže nam iz uvale Tratinska na otoku Žirju. Slovenac je, kako nam kaže, posljednja dva tjedna plovio šibenskim i zadarskim arhipelagom, pa je tako preplovio put između Dugog otoka, Kornata i na kraju Žirja, gdje se u Tratinskoj vali želio sakriti od nevremena prije dva d…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.