2 min. čitanja

VIDEO Koncesionar na Žirju slovenskom nautičaru s dvoje djece pred oluju iskidao konope u uvali i prepustio ih sudbini

VIDEO Koncesionar na Žirju slovenskom nautičaru s dvoje djece pred oluju iskidao konope u uvali i prepustio ih sudbini
Foto: Čitatelj

ŽIRJE - Uznemiruujući video stiže nam iz uvale Tratinska na otoku Žirju. Slovenac je, kako nam kaže, posljednja dva tjedna plovio šibenskim i zadarskim arhipelagom, pa je tako preplovio put između Dugog otoka, Kornata i na kraju Žirja, gdje se u Tratinskoj vali želio sakriti od nevremena prije dva dana. A onda je doživio nešto, što bi u normalnoj situaciji bila neugodnost i prekršaj, ali u situaciji pred oluju doslovno kazneno djelo!

- Koncesionar nam je prerezao užad zbog spora s nama, što je teško kazneno djelo.  Pokažite svojim čitateljima video i upozorite ih na neljubaznog, pa čak i opasnog koncesionara - kazuje nam ovaj slovenski gost.

- Jučer navečer u Tratinskoj uvali - Žirje.  Došli smo se vezati za bovu da pobjegnemo od nevere s dvoje djece na brodu. Htjeli smo se dogovoriti s koncesionarom za odvoz smeća, jer on bi se trebao pobrinuti za organizirani odvoz smeća.  Smeće stvarno nismo imali prilike negdje drugdje odložiti. Evo, nije htio odnijeti smeće, ali je rekao da će nam, ako ne platimo, odmah prerezati konopce. Rekli smo da ćemo u tom slučaju zvati policiju. Budući da nismo htjeli platiti, pa je navečer u 20:30 prerezao 2 konopa na bovi tako da smo onda morali po mraku ploviti do Kaprija - kaže ovaj nautičar, koji zbog ovog divljačkog postupka, kojeg je ovjekovječio videom, ne savjetuje vezanje na bovu u Tratinskoj uvali.  

- Kako se nautičari mogu osjećati sigurnima s ovakvim koncesionarskim odnosom? - pita se nautičar?

Video koji prikazuje mušku osobu¸u brodici registracije ŠB 277456 koja kida privezane konope za bovu, te ih baca na plovilo osobi koja to snima i govori da će sve objaviti na internetu, pogledajte u nastavku:

Ne ulazeći u razloge ovakog ponašanja, treba naglasiti da ovo sa snimke nema ama baš nikakvu podlogu u nijednom hrvatskom zakonu, pravilniku, niti dozvoli o koncesiji!

A što kaže Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama?

Citirat ćemo stari zakon koji je još uvijek na snazi, jer je novi još stroži i rigorozniji i u ovakvim situacijama koncesionaru prijeti gubitak koncesije!

Za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničuje opću upotrebu pomorskog dobra, pravnim i fizičkim osobama daje se koncesijsko odobrenje.

Sve koncesije na pomorskom dobru i koncesijska odobrenja daju se na temelju prava koja na pomorskom dobru ima Republika Hrvatska.

Davanjem pomorskog dobra na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje osobama iz članka 7. stavka 1. i 2. ovoga Zakona mogu se druge osobe djelomično ili potpuno isključiti od upotrebe ili korištenja.

Isključenje predviđeno stavkom 1. ovoga članka ne primjenjuje se u slučaju više sile ili nevolje na moru, dok one traju.

Drugim riječima, dok je viša sila u pitanju, što sklanjanje plovila s obitelji u slučaju najavljenog opasnog nevremena apsolutno jest, ovom čovjeku prijeti kaznena prijava, a koncesionaru i oduzimanje koncesije!

A mi smo upit poslali Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji izdaju koncesije na pomorskom dobru, kao i policiji. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.