3 min. čitanja

Šibenska policija o napadu na novinarku i sutkinju: "Situacija nije zahtjevala postupanje policije!"

Šibenska policija o napadu na novinarku i sutkinju: "Situacija nije zahtjevala postupanje policije!"
Foto: Maja Sever

ŠIBENIK - Iako su bili na mjestu događaja, šibenski policajci danas nisu reagirali na napad koji se dogodio na novinarku HRT-a Maju Sever i sutkinju i bivšu zamjenicu ministra pravosuđa Sandru Artuković.

Iz Šibensko-kninske policijske uprave stigao nam je službeni odgovor na naš upit o ovom događaju:

- Policijski službenici PU šibensko-kninske danas su na otoku Tijat pružali ispomoć djelatnicima Državnog inspektorata prilikom njihovog postupanja. U odnosu na događaj koji opisujete možemo reći da nitko nije prijavio bilo koju radnju koja bi zahtijevala postupanje policije. Cijela situacija je riješena mirnim putem - stoji u službenom odgovoru policije.

Podsjetimo, napadač im je ušao u brod, oduzeo mobitel Maji Sever i na silu izbrisao fotografije koje je prethodno napravila.

Novinarka u strahu, policija nije prstom mrdnula!

Novinarka Maja Sever je šokirana izjavom policije:

– Javila sam se policajcima koji su bili na policijskom brodu i rekla im da prijavljujem napad, upad na privatni brod i otimanje privatne imovine. Dala sam podatke i osobnu, na brodu su bili i ljudi koji su me napali.

Na kraju razgovora, kojem su prisustvovala oba napadača i jedan od njih nastavio biti agresivan, policajac mi je rekao da bi njemu bilo najbolje da to završimo na miru, ja sam rekla da onda samo želim da mi vrate mobitel i da želim ići kući i da može što god.

Jednostavno mi je nevjerojatno da se od mene očekivalo da u prisustvu napadača izjavljujem da želim ili ne želim procesuiranje, ja sam jasno rekla da mi je uskočio u brod i uzeo mobitel i prijetio. Jednostavno ne mogu vjerovati da policija nakon toga ne postupa po službenoj dužnosti. Nego očekujete da ja u istoj kabini s njima podižem prijavu. Nakon što su me napali i uskočili u brod – kazuje namSever koja je nakon svega policiji poslala poruku da želi policijsku zaštitu, te prijavu kaznenog djela!

Za prisilu prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa, kazna zatvora do pet godina!

Sever je na zamolbu kolega s portala Index.hr fotografirala dolazak policije i inspektora, no to se očito nekima nije svidjelo. Nije jasno zašto ovaj napad na dvije žene, novinarku i sutkinju, policija nije tretirala nikako, a po važećem Kaznenom zakonu RH trebala je i po službenoj dužnosti, jer se novinari i suci tretiraju kao službene osobe:

- Policija im je objasnila da ja smijem tu fotografirati i predstavila sam se kao novinarka, rekla sam da sam u kontaktu s kolegama, ali to njih nije zanimalo. Vikao je 'briši slike', uzeo je mobitel, bilo je neugodnosti - kazala je Sever.

Podsjetimo, riječ je kaznenom djelu prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi.

Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora do jedne godine svakome tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, a ako je kazneno djelo počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Postavlja se jednostavno pitanje: Zašto policija nije postupila po zakonu i zašto danas nije stala u zaštitu žrvti; žena, novinarke i sutkinje te ujedno službenih osoba koje su napadnute na javnoj površini i našem zajedničkom - pomorskom dobru?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ESKALACIJA NA TIJATU Muškarac napao novinarku Maju Sever i sutkinju Sandru Artuković i oduzeo im mobitel! | | Morski HR
Je li otok Tijat država u državi, pitanje je koje se nameće već od trenutka kad je restoran Spirito unatoč brojnim kršenjima hrvatskih zakona i dalje neometano radio. Nakon današnjeg incidenta koji se
VIDEO Restoran na Tijatu otvorio, unatoč zabrani inspekcije! | | Morski HR
“Neviđenu bahatost pokazali su vlasnici restorana Spirito na otoku Tijatu kojeg je zatvorila inspekcija. Oni su nakon zabrane inspekcije, jednostavno opet otvorili i nastavili raditi.” Tako
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.