2 min. čitanja

HND o napadu na Maju Sever: "Policija je reagirala tek kad je priča izašla u medije"

HND o napadu na Maju Sever: "Policija je reagirala tek kad je priča izašla u medije"
Foto: Maja Sever

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja privođenje osoba s napadom na kolegicu Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu SNH-a i EFJ. Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ovaj napad, pruža punu podršku kolegici Sever te traži oštru reakciju hrvatskih institucija.

Isto tako treba napomenuti kako su jučer iz policije poručili kako nije bilo elemenata za postupanja, ali očito su se predomislili nakon što je priča odjeknula u javnosti.

Napad na kolegicu dogodio se za vrijeme obavljanja novinarskog posla, što zakon tretira kao kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi. Sever je napadnut na otoku Tijatu, gdje je fotografirala uzurpaciju obale i pomorskog dobra.

Preciznije, Sever je jučer u društvu sutkinje Sandre Artuković, krenula provjeriti radi li restoran "Spirito" na otoku Tijatu nakon što ga je zatvorio državni inspektorat jer nema minimalnih tehničkih uvjeta. Tada ih je, po riječima svjedoka, napao vlasnik restorana koji je došao do broda u kojem se novinarka nalazila te joj uzeo mobitel i bacio ga.

- Čovjek je vikao i bio je neugodan. Ušao je u naš brod i uzeo nam je mobitel. Naredio mi je da obrišem slike - izjavila je za Morski HR kolegica Maja Sever nakon napada.

HND traži nedvosmislenu i oštru reakciju hrvatskih institucija s obzirom na to da je naša kolegica fizički i verbalno napadnuta samo zato što je pokušala izvijestiti o nasilju koje se provodi nad prirodom i kršenjem zakona RH.

Kolegica Sever ujedno je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i prva žena na čelu EFJ, stoga tražimo od Vlade RH, u čije je ime resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek čestitala Severu na izboru za predsjednicu EFJ-a, jasnu i nedvosmislenu osudu napada. Šutnja se institucija pokazala kao pogonsko gorivo za razne pristupnike koji napadaju verbalno i fizički naše kolegice i kolege, zbog i za vrijeme obavljanja novinarskog posla.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenska policija o napadu na novinarku i sutkinju: “Situacija nije zahtjevala postupanje policije!” | | Morski HR
ŠIBENIK - Iako su bili na mjestu događaja, šibenski policajci danas nisu reagirali na napad koji se dogodio na novinarku HRT-a Maju Sever i sutkinju i bivšu zamjenicu ministra pravosuđa Sandru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.