2 min. čitanja

Obilježeno stradanje Dubrovčana na otočiću Daksi – Državno odvjetništvo već utvrdilo: “Nitko živ nije odgovoran”

Obilježeno stradanje Dubrovčana na otočiću Daksi – Državno odvjetništvo već utvrdilo: “Nitko živ nije odgovoran”
Foto: Morski HR

DAKSA/DUBROVNIK – U spomen na 53 pogubljene žrtve koje su ubijene na otoku Daksi 1944. godine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica zapalili su svijeće i položili vijence kod Spomen križa na tom otoku.

Na komemoraciji su uz izaslanstvo Grada Dubrovnika sudjelovali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Udruge Daksa 1944./45, franjevci iz Franjevačkog samostana Male Braće Dubrovnik te članovi obitelji stradalih žrtava.

Prisutni su zajedničkom molitvom odali  počast svim stradalim na otoku Daksi i prisjetili se na taj način pogibje dubrovačkih žrtava.

Foto: DNŽ

Nitko živ nije odgovoran za zločin na Daksi

Dubrovačka Udruga za očuvanje uspomene na žrtve stradale na otoku Daksi – ‘Daksa 1944./45.’, u kaznenoj prijavi protiv nepoznatih počinitelja koji su u listopadu 1944. na Daksi pogubili 45 građana Dubrovnika, navela je da su nakon dolaska partizanskih postrojba u Dubrovnik 18. listopada 1944., uslijedila uhićenja brojnih građana. Državnom odvjetništvu uputili su i prijedlog za ekshumaciju posmrtnih ostataka ubijenih, vjerujući da je broj žrtava na Daksi i veći.

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Dubrovniku 2011. godine je na svojim internetskim stranicama kako – nakon svih provedenih postupaka – nema osnova da protiv neke žive osobe pokrene kazneni postupak vezano za predmet ‘Daksa’

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku zaprimilo je 29. studenoga 2007. kaznenu prijavu podnositelja Udruge ‘Daksa 1944/1945’, protiv više nepoznatih počinitelja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koji su od 25. do 27. listopada 1944. na otoku Daksi pogubili 45 građana Dubrovnika.

U prijavi je navedeno da su odluku o uhićenjima i pogubljenjima 45 građana Dubrovnika donijeli: Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske (KPH) za Dubrovnik, zajedno sa pripadnicima Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju, funkcionerima Okružne OZN-e za Dubrovnik i Oblasne OZN-e za Dalmaciju.

Temeljem podnesene kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je zatražilo ispitivanje pred sudom svjedoka koje je predložio podnositelj prijave (svjedoci koji su u to vrijeme obnašali vojne i partijske dužnosti na području Dubrovnika i Dalmacije), a do kojih su došli kroz svoj profesionalni rad ili prikupljanja povijesne građe.

Ujedno, proveden je sudski očevid na mjestu događaja te su iz masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostatci osoba. Predloženi svjedoci su ispitani i njihovi svjedočki iskazi nisu upućivali da bi nalogodavci ili neposredni izvršitelji kaznenog djela bile sada žive osobe, temeljem čega bi se pokrenuo kazneni postupak’, navodi Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku.

‘Nakon svih provedenih postupaka, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nema osnova da protiv neke žive osobe pokrene kazneni postupak” zaključuje se u tadašnjem priopćenju Županijskog državnog odvjetništva Dubrovnik.

Na Daksi kraj Dubrovnika su 2009. godine ekshumirani posmrtni ostatci 53 žrtve, uglednih građana Dubrovnika, pogubljenih i bačenih u jamu u listopadu 1944., a predsjednik Udruge Daksa 1944./1945. Mato Račević rekao je da su svi pogubljeni muškarci od 20 do 65 godina starosti, ubijeni metkom iz vatrenog oružja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.