3 min. čitanja

KAMENOLOM RAZDORA Je li bilo političkog pogodovanja oko dodjele koncesije za kamenolom na Šolti?

KAMENOLOM RAZDORA Je li bilo političkog pogodovanja oko dodjele koncesije za kamenolom na Šolti?
Foto: Kamenolom na Šolti/Čitateljica

ŠOLTA – Je li bilo političko/stranačkog pogodovanja i davanja mita oko dodjele ekploatacijskog polja za kamenolom na Šolti? Ako pitate vlasnike obližnjih parcela, bilo je pogodovanja, zloporabe položaja i ovlasti kao i davanja mita zbog čega su prije dvije godine podnesene kaznene prijave protiv dva visoko pozicionirana zaposlenika ministarstva gospodarstva te protiv lokalnog poduzetnika.

Priči o eksploatacijskom polju tehničko građevnog kamena “Oblik” na Šolti, čini se, nema kraja. Prije tjedan dana s ovom pričom obratila nam se jedna od vlasnica parcela čiji dio zemlje je okupirao lokalni koncesionar kamenoloma. Gospođa nas je tada upozorila kako je kamenolom ušao na područja privatnih parcela bez dopuštenja stvarnih vlasnika te da kamenolom ugrožava eko sustav obližnje špilje.

Foto: Čitateljica

Obratili smo se Ministarstvu gospodarstva, koje je izravno prozvano za pogodovanje, a iz kojeg su nam odgovorili da su “za davanje koncesije bili ispunjeni svi uvjeti iz odredbi Zakona o rudarstvu i odredbi Zakona o koncesijama”, da je što se tiče blizine speleološkog objekta “koncesija donesena na temelju Studije utjecaja na okoliš, Rješenja o prihvatljivosti rudarskog zahvata na okoliš i lokacijske dozvole” te  da su sve “odluke i rješenja Ministarstva potvrđeni i sudskim presudama, između ostalih i presudom Upravnog suda u Splitu od 7. studenoga 2019″.

Nije točno – lažu, poručuje danas Julija Vojković, jedna od oštećenih vlasnica parcela u okolici kamenoloma, koja nam je na uvid poslala dokumentaciju, kao i kaznenu prijavu koju je prije dvije godine podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, protiv dvojice tada visokopozicioniranih zaposlenika Ministarstva gospodarstva, i to za zloporabu položaja i ovlasti te za pogodovanje.

Na istoj kaznenoj prijavi našlo se i ime lokalnog poduzetnika, dobitnika koncesije za kamenolom, koji je prema tvrdnjama gospođe Vojković stranački blizak dvojcu iz ministarstva, a kojima je navodno dao mito da prođe na natječaju za dodjelu koncesije.

Foto: Ugrožena špilja Babina Jama/Čitateljica

Julija Vojković tvrdi da do danas nije dobila nikakav odgovor iz općinskog državnog odvjetništva o statusu svoje kaznene prijave. Prekipjelo joj je pa je, kaže, odlučila izaći javno s imenom i prezimenom i demantirati očitovanje Ministarstva gospodarstva koje naziva “grubim obmanjivanjem javnosti”. Kaže da je ministarstvo grubo prekršilo članak 40. Zakona o rudarstvu, prema kojem ovlaštenik prije početka rudarskih radova mora dobiti od vlasnika /posjednika zemljišnih čestica pismeno dopuštenje.

– Odgovorno tvrdim da Ministarstvo gospodarstva, Odjel rudarstva ne posjeduje pisani pristanak od mene kao suvlasnice na katastarskoj čestici, 4483. Katastarska Općina – Grohote koja se nalazi u cijelosti unutar nelegalno dodjeljenog Eksploatacijskog polja “Oblik”.  Na istoj čestici te ostalima koje su po lokacijskoj dozvoli ušle unutar eksploatacijskog polja “Oblik” nikad nisu napravljene istražne radnje (bušenje na jezgru, analiza sirovine). Nikakve aktivnosti nisu bile primijećene od strane Kalebića d.o.o sve do protuzakonite dobivene koncesije – kaže Vojković.

Tvrdi i da speleoški objekt nije obrađen niti istražen i kao takav nije u Studiji za zaštitu okoliša, već je, ističe, od odgovornih službi i zataškavan.

Vojković demantira Ministarstvo gospodarstva koje se poziva na presudu Upravnog suda od 7.studenog, 2019, ističući da je uložena žalba na Viši upravni sud te da proces još uvijek traje.

Nakon što nam se Ministarstvo gospodarstva službeno očitovalo na ovaj slučaj, kontaktirali smo i prozvane visokopozicionirane djelatnike ministarstva. Jedan je načelnik sektora za rudarstvo, a drugi je sada već bivši državni tajnik spomenutog ministarstva. Do zaključenja ovog teksta niti jedan od njih dvojice nije nam se povratno javio.

Kontaktirali smo i tvrtku spomenutog lokalnog poduzetnika optuženog za davanje mita, no na jedini broj telefona koji je dostupan putem weba nitko nam se nije javljao. Zvali smo i lokalno lovačko društvo čiji je predsjednik prozvani koncesionar kamenoloma, no ni na taj broj nam se nitko nije javljao.

Kako to obično biva, sigurni smo da će se u narednim danima netko od kontaktiranih prozvanih osoba javiti nakon što krenu reakcije javnosti. Nemojte samo tada reći da vas nismo kontaktirali.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo gospodarstva: “Nije odobreno širenje kamenoloma na Šolti, a rudarenje blizu špilje je dozvoljeno”
S PONISTRE SE VIDI KAMEN Stižu slike navodno protuzakonitog kamenoloma u blizini špilje na Šolti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.