2 min. čitanja

Mještani Segeta bune se protiv kamenoloma

Mještani Segeta bune se protiv kamenoloma
Foto: delta-dragun.hr

Žive od turizma, bune se protiv - kamenoloma! Mještani Segeta podsjećaju kako je kamenolom trebao biti zatvoren još prije dvije godine, ali mu je koncesija produljena do 2029. Svakodnevno trpe buku, prašinu i kamione pa traže da se postojeća cesta do kamenoloma zatvori, jer postoje - alternativni pravci.

Dvojica općinskih vijećnika u Segetu sjedila na cesti i blokirala put prema kamenolomu
Segetski vijećnici Ante Barada i Luka Jadrić s Nezavisne liste “Vrime je”, u ponedjeljak ujutro su jedan sat sjedeći na cesti zaustavili promet nerazvrstanom Cestom Petra Krešimira IV., koja vodi do kamenoloma. Tako su poručili da ne žele da njome prolaze kamioni jer postoji alternativno rješenje.…

Finim kamenom iz Sutilije u antičko doba gradio se - Trogir. Jača eksploatacija počinje devedesetih i još traje; kaskade se penju sve do romaničke crkvice na vrhu brda - a ona je zaštićeno kulturno dobro.

Do kamenoloma se prometuje između kuća. Mještani Segeta ne znaju je li riječ o biciklističkoj stazi ili nerazvrstanoj cesti; kamioni tutnje od ranoga jutra i oštećuju je; zbog prašine, buke i detonacija, kažu, ne mogu više živjeti, ni baviti se turizmom.

Oporbeni općinski vijećnici zato predlažu novi, okolni put. Dulji je, kažu, ali je prihvatljiviji. A postoji i još kraći, odmah s magistralne ceste - i njega su, ističu, koncesionari kamenoloma pristali financirati.

Dozvolu za alternativne putove trebala bi dati Općina, no, sluha nema.

Trinaestog ožujka planirana je blokada oba ulaza u kamenolom - bit će pozvani svi kojih se ovaj problem tiče, i koji bi mogli odgovoriti na pitanje - zašto je koncesija za kamenolom, koji mještani ne žele, preklani produljena za još osam godina, donosi Regionalni dnevnik.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.