3 min. čitanja

NE KAMENOLOMU! Mještanima Vrsina otima se zemlja, a uz to ih se truje i uništava im se životni prostor!

NE KAMENOLOMU! Mještanima Vrsina otima se zemlja, a uz to ih se truje i uništava im se životni prostor!
Foto: Boris Kačan/Pexels

VRSINE - Ovo maleno naselje u sastavu Općine Marina u Splitsko - dalmatinskoj županiji ima veliki problem - pohlepni pojedinci planiraju im priuštiti drugi kamenolom i doslovno uništiti živote.

Kamenolom bi se trebao pozicionirati na katastarskim česticama 8701/615, 8826/2, 8831/3, 8832/3, 8838/8, 8830, 8827/2, 8833, 8834, 8829, 8828,
8835/3, 8836/5, 8836/3, 8837/4 i 8701/83.

Znate li zašto ih ovako nabrajamo? Zato što ove brojke malo kome išta znače, ali iza ovih se brojki kriju stoljetni suhozidi i prizidi gdje su se uzgajale kulture divljeg pelina, vinove loze i maslina. Kriju se nasadi stoljetnih i mladih stabala rodnih maslina, maslinici koji su nečije vlasništvo, ali prije svega zemlja koju netko voli i želi očuvati onakvom kakva jest. A svi će oni biti uništeni kako bi netko zaradio.

Za investitora koji pred očima vidi samo novac, sve ova ljepota samo su sivo nabrojane katastarske čestice. On ne razmišlja o životima mještana Vrsina. Niti o njihovom zdravlju koje bi otvaranjem kamenoloma na brdu Oblik, svega par stotina metara zračne linije udaljenom od prvih kuća, bilo nepovratno narušeno.

Investitor i svi koji će mu pružiti podršku ne razmišljaju o radikalno negativnom utjecaju prašine iz kamenoloma koja će dnevno trovati mlada pluća djece u mjesnom vrtiću. Ne razmišljaju o nesnosnoj buci teških strojeva koji će ovom mjestu oteti mir i nametnuti život kakav ovdje ne žele.

Investitor sigurno ne razmišlja o tome hoće li potaknuti egzodus stanovništva iz sela Vrsine koje kao i velika većina sela u Dalmaciji ali i Hrvatskoj
bilježi sve veći demografski pad i odlazak stanovništva u veće gradove ili inozemstvo. Naprotiv, vjerojatno će reći kako stvara uvjete da ljudi rade!

Foto:Boris Kačan

A činjenica je da u Vrsinama već postoji kamenolom iz doba SFRJ oko 800 m sjeveroistočno od ovog područja. Otvaranje drugog za srce ovog malog mjesta vjerojatno bi ipak bilo previše!

I sad ono najbitnije - mještani Vrsina ga tu ne žele. Oni se žele baviti poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom kao i stoljećima prije, te turizmom i svim onim gospodarskim granama koje ne narušavaju kvalitetu života mještana i njihovih gostiju te nemaju štetnog utjecaja na okoliš.

Zbog svega toga Udruga „Eco selo Vrsine“, uz pomoć mještana naselja
Vrsine, Poljica kao i mještana cijele Općine Marina, pokreće peticiju kojom želi spriječiti realizaciju Projekta izgradnje kamenoloma na navedenom području.

Isto tako JASNO traže od Općine Marina na čelu s Antom Mamutom i Splitsko-dalmatinske županije prenamjenu tog područja iz industrijske zone u poljoprivrednu i trenutačni prestanak konfiskacije privatnog zemljišta od strane investitora!

Znate li što je investitor rekao građanima kada su ga upitali kako je moguće krenuti u redove, a posjednici nisu niti prodali svoja zemljišta?

- Moguće je, jer prema Zakonu vaši maslinici nisu vaši nego vlasništvo Republike Hrvatske, koja je odlučila (s općinom i županijom) da je to industrijska zona pa će prema tome vršit KONFISKACIJU prema interesima investitora - odgovorio im je, građani tvrde, stvarni vlasnik tvrtke "Oblik-kamen", Mladen Jerkan!

Strašno.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.