2 min. čitanja

Ministarstvo gospodarstva: “Nije odobreno širenje kamenoloma na Šolti, a rudarenje blizu špilje je dozvoljeno”

Ministarstvo gospodarstva: “Nije odobreno širenje kamenoloma na Šolti, a rudarenje blizu špilje je dozvoljeno”
Foto: Kamenolom na Šolti/Čitateljica

ŠOLTA – Prije nekoliko dana objavili smo priču s otoka Šolte, na koju nam je ukazala čitateljica kojoj je privatni poduzetnik uzurpirao zemljište radi širenja kamenoloma. Iako smo tada poslali upit Ministarstvu gospodarstva, koje je prema tvrdnji čitateljice dopustilo ilegalno širenje kamenoloma, njihov odgovor dobili smo tek danas. Ispada da Ministarstvo za tako nešto nije dalo zeleno svjetlo.

Podsjetimo, predmet cijele priče je istražni prostor Oblik 1 koji bi se tek trebao dati u koncesiju za istraživanje mineralnih sirovina tehničko-građevnog kamena. Nova općinska vlast tome se strogo protivi, kao i vlasnici parcela u blizini spomenutog područja, osobito jer se istražno područje, kažu mještani, nalazi debelo izvan Prostornog plana Splitsko – dalmatinske županije te oko 200 metara izvan zacrtane granice kamenoloma. A kažu i da je u samoj njegovoj blizini je speleološki objekt.

Foto: Čitateljica

Od mještana smo saznali kako je početkom ove godine već poništen jedan natječaj za proširenjem kamenoloma, no da Ministarstvo gospodarstva i dalje uporno gura tu priču. Danas su nam poslali odgovore na pitanja vezana uz zbrku oko kamenoloma na vrhu Šolte, a isti vam donosimo u cijelosti:

Vezano za eksploatacijsko polje tehničko-građevnog kamena “Oblik”, za davanje koncesije su bili ispunjeni svi uvjeti iz odredbi Zakona o rudarstvu i odredbi Zakona o koncesijama. Ističemo kako je, nastavno na pitanje o blizini speleološkog objekta, koncesija donesena na temelju Studije utjecaja na okoliš, Rješenja o prihvatljivosti rudarskog zahvata na okoliš i lokacijske dozvole. Sve odluke i rješenja Ministarstva potvrđeni su i sudskim presudama, između ostalih i presudom Upravnog suda u Splitu od 7. studenoga 2019.

Koncesija je izdana na dijelovima zemljišnih čestica na kojima je trgovačko društvo dokazalo da je riješilo imovinsko-pravne odnose.

Što se tiče upita o “proširenju kamenoloma”, ističemo kako istraživanje tehničko-građevnog kamena u istražnom prostoru “Oblik 1” nije odobreno nijednom rudarskom gospodarskom subjektu. Ministarstvo sukladno zakonu postupa po zahtjevu/prijedlogu rudarskog gospodarskog subjekata te provodi pripremne (ispitne) radnje o mogućnosti pokretanja upravnog postupka javnog nadmetanja za odobrenje istraživanja tehničko-građevnog kamena u istražnom prostoru “Oblik 1”. Postupkom koji je u tijeku, dakle, tek će se odrediti hoće li istraživanje biti odobreno ili ne.

Zainteresiranoj javnosti omogućeno je sudjelovanje u postupku budući da se obavijest o pokretanju postupka oglašava na oglasnoj ploči jedinice lokalne samouprave i jedinici regionalne samouprave, te se obavijest oglašava i na službenim mrežnim stranicama Ministarstva s pozivom zainteresiranoj javnosti da se uključi u postupak (https://mingor.gov.hr/djelokrug/uprava-za-industriju-poduzetnistvo-i-obrt-6090/rudarstvo/obavijesti-6982/javna-nadmetanja/6990).

Pitanje usklađenosti prostornih planova nije u nadležnosti ovog Ministarstva – stoji u službenom odgovoru Ministarstva gospodarstva.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

S PONISTRE SE VIDI KAMEN Stižu slike navodno protuzakonitog kamenoloma u blizini špilje na Šolti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.