4 min. čitanja

I ribe su razdražljive kad je jugo, ali to je za ribolovce sreća

I ribe su razdražljive kad je jugo, ali to je za ribolovce sreća
Foto: Unsplash

Pad barometra u ribe unosi nemir. Zubatac, gof, kirnja, kantar, pa čak i najobičnija mala pirga, u to su vrijeme posebno razdražljivi, pri čemu oprez ustupa mjesto agresivnosti. A tek ovčice, brancini, cipli..

Pad barometra većini ribolovaca zadaje glavobolju što nije nikakvo čudo jer se takva promjena tlaka redovito vezuje uz vjetrove iz trećeg kvadranta koji su nautičarima sinonim užasa. Ali srećom, ne razvijaju se svi padovi barometra u olujno jugo ili razorni garbin, niti je svaki južni vjetar baš toliko destruktivan i poguban.

Ipak, bez obzira na to je li riječ o Genovskoj cikloni ili kakvom drugom izvorištu, jugo je, kao što smo rekli, predvidljivo i u svojoj najavi spretnom ribolovcu vrlo izdašno.

Pad tlaka je, u situacijama kada jugo postepeno nadolazi najčešće spor, tako da ga stanovnici podmorja ne osjećaju kao atak na svoj metabolizam. Promjena koja se približava u ribe postepeno unosi nemir koji ih tjera da se ponašaju malo drukčije nego inače. To je posebno izraženo kod predatora.

Zapravo je iznimno malo organizama na koje ne utječe pad ili porast tlaka zraka i to su u pravilu organizmi ambisa ili batiambisa, zona u kojima fizika koju poznajemo ima malo drugačija pravila.

Baš kao i ljudi koji su meteopati, tako i bića iz morskog svijeta pokazuju znakove zlovolje i razdražljivosti. Spremni su na kavgu i ako nisu gladni, a što je stvarno rijetkost, tako da će napasti sve što procijene kao potencijalnu opasnost u bilo kom smislu.

Sve što im može ugroziti lovno područje i integritet njihovog najužeg habitata bez razmišljanja će pokušati napadom otjerati. Naravno, ukoliko pokušaju otjerati vješto vođenu i izbalansiranu varalicu ili kakvu živu, udicama armiranu ješku, ishod nije teško predvidjeti.

Upravo se stoga u vrijeme nadolazećeg juga mogu ostvariti ulovi neobičnim kreacijama ili nesvakidašnje vođenim ješkama.

Zubatac, gof, kirnja, kantar, pa čak i najobičnija mala pirga, u to su vrijeme posebno razdražljivi, pri čemu oprez ustupa mjesto agresivnosti. A tek ovčice, brancini, cipli..

I vrste koje su na meti obalnih ribolovaca su također jako podređene utjecaju promjenjivog i nestabilnog tlaka zraka uzrokovanog nadolazećim jugom. Tako mnoge vrste riba, poput primjerice ovčice ili brancina, pokazuju iznimno visoku osjetljivost na barometarsku nestabilnost.

Posebno je zanimljivo da aktivnost meteopatski osjetljivih vrsta raste do kulminacije nevremena nakon čega opada intenzitetom kojim u tom trenutku i barometar raste.

A ako je pad tlaka popraćen kišom, uspjeh ne može izostati. Većina ribolovaca nakon prvih kapi kiše počinje skupljati stvari spremajući se za bijeg koji nazivaju ‘odlaskom kući’. No oni koji znaju što slijedi, posežu za kišnim odijelima i ostaju na poziciji jer dolazak nevere ne mora biti i kraj ribolova.

Ovčice koje su do prije svega nekoliko trenutaka bezvoljno i reda radi prevrtale gomilice pijeska po dnu, počinju intenzivno rovati panično tražeći i gutajući sve što je jestivo kao da slijedi smak svijeta nakon čega hrane više uopće neće biti.

Brancini će se početkom kiše nerijetko baciti i na varalice koje u nekim klasičnim spinnerskim situacijama ne bi nikada ni pogledali, piše Radio Zadar.

Za kišna vremena cipli će napadati ponuđene ješke tempom koji ni najvještiji natjecatelj ne može stizati, dok će na nekoj kamenitoj punti fratri jednako intenzivno napadati naješkane udice i tako ribolovcu biti servirani baš kao na pladnju.

Ribolovci koji love iz barke su u prednosti nad obalnima jer će svoje barke u pravilu vezati na vrijeme ne izlažući se pogibelji, no obalni ribolovci često ostaju uz more puno duže.

Kišno jugo je redovito vezano uz grmljavinu, pa korištenje grafitnih štapova u tim trenucima ribolov može učiniti vrlo riskantnim i pogibeljnim podvigom. Stoga je pametno na prvi znak grmljavinskog nevremena, unatoč svoj aktivnosti ribe, sklopiti štapove i prestati loviti.

A ukoliko je lovište okrenuto prema jugu tada treba biti dodatno oprezan jer uz jugo idu često idu i plimni valovi koji znaju iznenaditi i iskusnije ribolovce. Zato opremu treba držati na okupu kako bi se u što kraćem vremenu mogla pokupiti i ponijeti.

I premda jugo uvijek dolazi sporo i daje dovoljno vremena za ribolov na rubu neverina, oblaci koji nose kišu i gromove putuju puno brže zbog čega osim u more, pogled treba često usmjeriti i gore, pa u skladu s vlastitom prognozom nastaviti loviti ili se jednostavno spakirati i ne vući više vraga za rep.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jigao pa nasukao luca od preko 11 kilograma
Plima i jugo su pravi okidač za kapitalce kaže Đani Babić koji je jigao pa nasukao luca od preko 11 kilograma čime je oborio vlastiti rekord. Iz Dubrovnika se javio Đani Babić koji je u jednom od posljednjih ribolovnih pohoda uspio oboriti vlastiti rekord. Nije to bio lagan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.