2 min. čitanja

Ispod Pelješkog mosta ulovljen do sad najveći zabilježen šarun

Ispod Pelješkog mosta ulovljen do sad najveći zabilježen šarun
Foto: Dalmacija danas

U noćnim satima je ispod Pelješkog mosta ulovljen, kako kaže čitatelj, najveći zabilježeni šarun, piše Dalmacija danas.

Veličina izmjerenog šaruna, netom nakon ulova iznosila je 40,5 centimetara.

Dosadašnji najveći, bio je ulovljen u Omišu, veličine 37 centimetara.

Foto: Dalmacija danas

U Jadranskom moru žive tri šaruna

To su: mediteranski šarun, šarun golemi i šarun atlantski. U našem moru učestaliji su mediteranski i atlantski šarun, dok je golemi rijedak i uglavnom se zadržava u južnom Jadranu, pisao je o ovoj ribi Novi list.

Oblikom tijela šaruni su slični, gotovo identični. Tijelo im je duguljasto, bočno spljošteno, sa šiljastom glavom i tankim korijenom repa. Uzduž čitava tijela posebno je izražena bočna pruga koja izgleda kao nazubljena jer je pokrivena ljuskastim štitićima, oštrima poput trnja.

Ima veliku glavu i na njoj velike oči te oštro nazubljenu čeljust. I bojom tijela su slični. Šarunima koje poznajemo boja je blijedomodrozelenkasta, sa znatno svjetlijim donjim dijelom te sitnom tamnom mrljom na kraju škržnog zaklopca. Šaruni su, ponavljamo, pelagijske ribe. Ponekad ih je moguće naći ispod same površine, a isto tako spuštaju se duboko, prema dnu do 600 metara.

Naš zakonodavac šarune također svrstava među plavu ribu. U Pravilniku o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom, što je donesen u veljači ove godine, pod malom plavom ribom definirane su sljedeće vrste: iglica, inćun, papalina, lokarda (plavica), skuša (škombar), srdela, srdela golema) i šaruni. Nije to prvi put. I u ranije donesenim podzakonskim dokumentima koji su regulirali istu vrstu ribolova definicija je bila identična.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Šarun je najbrojniji na vanjskim, pučinskim stranama otoka na dubinama od 80 do 200 metara
Šaruna mnogi ribolovci uglavnom love kao sporednu, usputnu lovinu, no mnogi pripadnici novije generacije ribolovaca odlaze u ciljani ribolov šaruna. Premda mnogi misle kako je šarun pohlepna i nezahtjevna lovina, činjenica je da šarun po ribolovnom pristupu, barem kada je riječ o spinningu, ipak spada u nešto delikatniju lovinu koja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.