4 min. čitanja

Devastacija ili sanacija? Evo jednog zanimljivog slučaja iz Primoštena!

Devastacija ili sanacija? Evo jednog zanimljivog slučaja iz Primoštena!
Foto: Čitatelj

Dobili smo anonimnu prijavu građanina koji tvrdi da se malo po malo, širi betonska riva koja sve više ulazi u more, tj. da se betonira pomorsko dobro. Odmah smo naravno reagirali i provjerili o čemu se radi!

Telefonskim smo pozivom o svemu obavijestili načelnika Primoštena Stipu Petrinu koji nam je dao do znanja kako je spreman obračunati se sa svakim tko nasilno i bespravno zadire u pomorsko dobro te je odmah po našoj dojavi na teren uputio pomorskog redara.

Pomorski je redar nakon naloga načelnika dakle izašao na teren utvrditi dodatne činjenice.

- Ta situacija traje već malo duže. Prvotno je tu širen mul, kapetanija je bila na terenu prošle godine i izdala rješenje o uklanjanju nakon čega je sve i uklonjeno. U tom prvom postupku nije se znalo tko je investitor koji je zadirao u pomorsko dobro i krenuo betonirati gdje nije smio. Nakon toga napravljen je novi zapisnik gdje je od strane Lučke kapetanije u Rogoznici općini Primošten naloženo da u roku od 30 dana sanira obalu na tom istom mjestu. Obalu koju je oštetilo more tijekom oluje pa je virila željezna armatura i cijela je stvar postala opasna za građane. Javio se čovjek koji ima kuću tu ispred i ponudio financiranje sanacije - rekao nam je pomorski redar koji nam je dostavio i rješenje Lučke kapetanije kojom se navedena sanacija nalaže.

Situacija je dakle prema izjavama odgovornih sljedeća - radovi na ovoj rivi mogu se podijeliti u dvije faze. Prva je izgleda bila čista devastacija pomorskog dobra koja je spriječena i uklonjena, nakon čega dolazi do oštećenja same rive tijekom nevremena i naloga za njezinom sanacijom.

Razgovor s "prozvanom osobom"

U telefonskom razgovoru s jednim od vlasnika apartmana iz obližnje zgrade (koji sudjeluje u financiranju naložene sanacije) saznali smo kako je ta prvotna devastacija, odnosno širenje mula bila djelo tvrtke koja je radila zgradu pored. Zanimljivo je da ovog vlasnika jednog od apartmana u blizini koji tvrdi kako izvršava potpuno legalnu sanaciju (za što zapravo i postoje dokumenti), anonimni građanin koji nam je poslao mail, optužuje da vrši devastaciju pomorskog dobra i širi rivu malo po malo te radi vikendima i praznicima.

- U prvotno širenje mula krenula je tvrtka koja je radila zgradu pored, a onda im je Lučka kapetanija to uklonila. Nakon toga je nevrijeme uništilo rivu i stanari iz zgrade, među kojima sam i ja, dobili su rješenje kojim se dozvoljava obnova kako netko ne bi stradao od tog željeza koje viri i svih tih odlomljenih komada - rekla nam je "prozvana osoba" koja nam je i poslala slike rive nakon nevremena, a prije "sporne" sanacije.

Foto: Osobna arhiva

Čovjek se jedino još može zapitati je li prilikom sanacije prekoračena duljina obnovljene površine, tj. je li se tako ušlo u sferu devastacije pomorskog dobra o kojoj govori anonimna dojava?

Zaključak?

"Prozvana osoba" od ranije tvrdi da je sve u granicama u kojima treba biti i napominje kako nema nikakve veze s tvrtkom koja je prethodno ovdje izvela devastaciju pomorskog dobra.

Pomorski redar s druge strane kaže kako je sanacija izvršena (legalno jer postoje "papiri") no, ne može sa sigurnošću potvrditi je li to (betonizacija) išlo 20-30 cm više nego što je trebalo. Jedan je dio ove priče tako sigurno po Zakonu, a drugi možda 30-ak cm viri izvan Zakona. A to virenje izvan Zakona može se pretvoriti i u 130 tisuća eura kazne!

S treće strane načelnik Petrina kaže kako zna za taj slučaj ranije gdje došlo do nedozvoljene gradnje te izlaska pomorskog redara na teren koji je probao zabraniti njihov nastavak.

- Međutim taj je imao dozvolu Kapetanije Šibenik da može to raditi "jer je more odvalilo komad rive i on samo popravlja".Dakle jasno je da "Š.pak" ima nekoga tko ga štiti - kaže načelnik, samo nije sasvim jasno misli li na prvotnu devastaciju ili ovu "sanaciju".

S četvrte strane, građanin koji je sve prijavio kaže:

- Prvo je bila mala betonska riva, pa zatim metar duža, pa sad još metar duža.. neprestano betoniranje pomorskog dobra, a radovi se vrše subotama, nedjeljama, i praznicima.

Foto: Čitatelj

Ne može se osporiti kako je dobro da uokolo ne vire željene šipke koje nekoga mogu ozlijediti, no što se tu pravno točno događa - devastacija ili sanacija, ostaje slobodna interpretacija. Sigurni smo ipak kako će načelnik Petrina pronaći načina da blokira, ili barem u javnosti zapapri svakom tko potencijalno devastira pomorsko dobro. A i Morski.hr nastavit će budno pratiti razvoj situacije.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.