2 min. čitanja

GLAVNI TAJNIK UN-a iz Glasgowa: “Dosta tretiranja prirode kao zahoda – Sami si kopamo grob!”

GLAVNI TAJNIK UN-a iz Glasgowa: “Dosta tretiranja prirode kao zahoda – Sami si kopamo grob!”
Foto: Climate Central / Screenshot

GLASGOW – U škotskom Glagowu traje dugoočekivana i još dulje najavljivana UN-ova konferencija o klimatskim promjenama na koju su svjetski čelnici došli puni obećanja i pozitivnih poruka, no malo tko od njih je i pokrenuo promjene u svojim zemljama. Na konferenciji se nije pojavila Kina kao najveći zagađivač, a izostao je dolazak i predstavnika Rusije, zemlje koja živi od prodaje fosilnih sirovina.

Posebno je odjeknula poruka glavnog tajnika UN-a Antonia Gutteresa koji je na otvaranju konferencije ponovno pozvao na hitnu akciju smanjenja emisije stakleničkih plinova.

– Naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo do ruba. Ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže: dosta. Dosta je ubijanja ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je paljenja i bušenja i rudarenja. Mi sami kopamo svoje grobove – poručio je u svom govoru tajnik UN-a Guterres naglasivši kako zadnji izvještaji govore da se Zemlja nekontrolirano zagrijava i tako približava povećanju globalne temperature od kataklizmička 3 stupnja.

Povećanje globalne temperature otopit će dio ledenjaka, koji rapidno nestaju posljednjih desetljeća, što potvrđuje i jučer objavljeno istraživanje prema kojem je topljenje 3,5 bilijuna tona leda na Greenlandu u proteklom desetljeću podignulo razinu mora za jedan centimetar.

Nekontrolirano ispuštanje stakleničkih plinova u ionako zagušenu atmosferu samo će ubrzati ono što se već događa – porast razine mora. Prema izvješću Climate Centrala, otprilike 385 milijuna ljudi trenutačno živi na područjima koja će biti poplavljena, čak i ako se smanje emisije stakleničkih plinova.

Podigne li se temperatura planeta za 3 stupnja plima će progutati obalni pojas na kojem živi više od 800 milijuna ljudi, među kojima su i hrvatski obalni gradovi.

Prvi na udaru Zadar, Split, Pula

O tome smo već pisali u nekoliko navrata, no nije na odmet podsjetiti javnost na gorku sudbinu. U slučaju porasta globalne temperature od 3 stupnja, Split bi bio poplavljen do katedrale svetog Duje, u Puli bi se razina mora podignula do Foruma, a Zadar bi bio gotovo cijeli potopljen.

Foto: Climate Central / Screenshot

Čak je i svemirska agencija NASA u kolovozu objavila interaktivnu kartu koja prikazuje koliko će se u idućim desetljećima u pojedinim dijelovima Zemlje podići razina mora.

Prema njihovoj projekciji, ukoliko se Zemlja nastavi zagrijavati ovim tempom, razina Jadranskog mora do 2050. godine narast će za 20 centimetara, a do 2100. za čak 60 centimetara. Do 2150. godine razina mora bi u tom slučaju porasla za 98 centimetara.

Zar još postoji netko tko misli da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje planeta tek puka teorija zavjere? Promotrite promjene u svom okolišu pa razmislite još jednom.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NASA OBJAVILA Do kraja stoljeća većina obalnih gradova na Jadranu biti će potopljena
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.