1 min. čitanja

NASA OBJAVILA Do kraja stoljeća većina obalnih gradova na Jadranu biti će potopljena

Prošla su vremena kada se na klimatske promjene gledalo kao na nešto što nas čeka u bliskoj budućnosti. Klimatske promjene su nastupile, udarile su nas žestoko, a prema predviđanju NASA-e, razina mora u idućih 30 godina podići će se za najmanje 20 centimetara.

Isti dan kada je UN objavio izvješće o klimi prema kojem nam se u idućih nekoliko desetljeća ne piše dobro, svoje izračune objavila je i NASA. U interaktivnoj karti prikazali su koliko će se u idućim desetljećima na pojedinim dijelovima Zemlje podići razina mora.

Foto: NASA

Predviđanja obuhvaćaju period do 2150. godine. Najugroženiji su obalni gradovi uz velike morske površine poput oceana, no ništa bolje neće proći niti hrvatski obalni gradovi.

Tako će, primjerice, razina mora u Jadranu do 2050. godine porasti za 20 centimetara, do 2100. godine za 60-ak centimetara, a gradovi poput Dubrovnika, Šibenika, Starigrada i ostalih hrvatskih priobalnih bisera potpuno će nestati do 2150. godine, za kada se predviđa podizanje razine mora od gotovo jednog metra.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.