3 min. čitanja

DEVASTACIJA SVJETSKI POZNATOG OTOKA Netko kreće s ilegalnom gradnjom pristaništa!

DEVASTACIJA SVJETSKI POZNATOG OTOKA Netko kreće s ilegalnom gradnjom pristaništa!
Foto: Depositphotos / Čitatelj

TURANJ - U krstarenju Pašmanskim kanalom oko otočića Galešnjaka (poznati otok u obliku srca) u Pašmanskom kanalu nautičari su ovih dana primjetili početke vjerojatne bespravne gradnje pristaništa na istočnoj obali ovog otoka.

- Riječ je o poziciji gdje ljeti sidri najviše nautičara i obala je potpuno divlja i prekrasna. Međutim, ove godine kada se netko odvažio na pripremu za izgradnju mola tako što je pobacao u more plastične vreće punjene sipkim materijalom u formaciji koja asocira na obrise mola - kaže nam čitatelj koji šalje i ove fotografije.

Na fotografijama se također vide i, kako se čini, metalni šiljci koji bi vjerojatno trebala biti priprema za armaturu buduće ilegalne rive.

Osim što je nenaseljen, Galešnjak nema nikakve turističke objekte niti bilo kakve zgrade. Na otočiću je generalno zabranjena gradnja, no vlasnici tamošnjih parcela obrađuju maslinike.

Podsjetimo i na devastaciju susjednog otoka Bisaga Mala, gdje je čitav obalni pojas oko otočića izbetoniran. Tamo je najprije sud presudio vlasniku za devastaciju otoka, pa je presuda stajala u ladici punih sedam godina, a onda je s još trojicom kriminalaca pritvoren zbog devastacije pomorskog dobra i prijevare. No, ni to nije bilo dovoljno, pa je netko na rivi nakeljio natpis na engleskom jeziku “Private, acces forbiden – Under video surveilance” (Privatno, pristup zabranjen – Pod video nadzorom), valjda da cijeli svijet razumije zakon divljeg zapada.

Čini se da netko potiho želi slijediti primjer zločestog susjeda kojemu je sve ovo u ovakvoj državi pošlo za rukom, ali srećom, postoje građani i novinari koji će vlasti i dalje upozoravati na ovakvo divljaštvo.

Upit o ovome poslali smo nadležnim inspekcijama, a odgovore ćemo objaviti, čim ih dobijemo.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Na pomorskom dobru otoka čiji je vlasnik i pritvaran, osvanuo natips “Privatno i pod video-nadzorom” | | Morski HR
Dugo nismo pisali o Bisagi Maloj. To vam je onaj mali otočić u Pašmanskom kanalu, kod otoka Galešnjak (u svijetu poznatom kao otok u obliku srca). Nažalost, o Maloj Bisagi nije se imalo ništa dobro
GALEŠNJAK Otok ljubavi | | Morski HR
TURANJ/GALEŠNJAK - Već neko vrijeme poznat i kao Otok zaljubljenih, zbog svog specifičnog oblika srca. Pažnju svjetske i domaće javnosti privukao je 2008. godine kad ga je Google Earth proglasio
Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana! | | Morski HR
Svi već znaju za najpoznatije jadransko srce, otok Galešnjak koji se nalazi između Turnja i Svetog Petra. Postao je jedan od simbola Jadrana i poziv zaljubljenima i svim turistima. No, jeste li znali
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.