2 min. čitanja

Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!

Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!
Foto: Boris Kačan

Svi već znaju za najpoznatije jadransko srce, otok Galešnjak koji se nalazi između Turnja i Svetog Petra. Postao je jedan od simbola Jadrana i poziv zaljubljenima i svim turistima. No, jeste li znali da to nije i jedina srcolika formacija u Jadranu? Evo Vam i još jedne zanimljivosti: svi ti otočići u obliku srca nalaze se nedaleko od Zadra.

Otok Galešnjak – Foto: Boris Kačan

Za pokazati ove fotografije, Boris Kačan morao se više puta vinuti u zrak i to ne dronom, već zrakoplovom kako bi izuzetnim fotografijama na najkvalitetniji način predočio ljepote Hrvatske. Ovaj put odabir je pao na jadranska srca, pa idemo redom.

Izgledom najsličniji Galešnjaku je otočić Lukovik. Nije daleko od Galešnjaka, svega 24 Nm ili 40 km, smjestio se odmah ispred Tribunja.

Lukovik – Foto: Boris Kačan

Otočić Rončić oblikom gotovo identičan Lukoviku, ali nešto drugačijom vegetacijom te ravnijim terenom. Ni on nije daleko od prethodna dva jer se nalazi u sastavu arhipelaga Kornata. Točnije, smjestio se između otoka Sita sa sjeveroistočne i Žuta s južne strane

Rončić – Foto: Boris Kačan

Jedno grmovitije i zelenije srce svoje je mjesto našlo ispred Sali na Dugom otoku, a zove se Mrtonjak. Kao i ostala susjedna srca, i ovo je nenaseljeno.

Mrtonjak – Foto: Boris Kačan

Suprotnost svim gornjim otočićima je potpuno gola hrid, poput svojih susjeda u Podvelebitskom kanalu gdje bura ne oprašta ni moru ni kopnu. Otočić Lisac nalazi se odmah ispred mjesta i luke Sv. Juraj.

Otočić Lisac – Foto: Boris Kačan

I za kraj jedna prekrasna silueta pličine srcolikog oblika, koja se nalazi u Prokljanskom jezeru uz samo ušće rijeke Krke u Jadran. Biličani je zovu Gromilica.

Foto: Boris Kačan

PROČITAJTE JOŠ: GALEŠNJAK Otok ljubavi

Jurica Gašpar

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.