3 min. čitanja

Na pomorskom dobru otoka čiji je vlasnik i pritvaran, osvanuo natips “Privatno i pod video-nadzorom”

Na pomorskom dobru otoka čiji je vlasnik i pritvaran, osvanuo natips “Privatno i pod video-nadzorom”
Foto: Boris Kačan / Čitatelj

Dugo nismo pisali o Bisagi Maloj. To vam je onaj mali otočić u Pašmanskom kanalu, kod otoka Galešnjak (u svijetu poznatom kao otok u obliku srca). Nažalost, o Maloj Bisagi nije se imalo ništa dobro pisati, jer je najprije sudska presuda vlasniku za devastaciju otoka stajala u ladici punih sedam godina, a onda je s još trojicom kriminalaca pritvoren zbog devastacije pomorskog dobra i prijevare. Potpuno ignoriranje zakona i sudskih presuda ne treba stoga čuditi ni ovaj put, jer umjesto da mu država sruši neovlaštene objekte tamo gdje oni ne smiju biti, netko je na ilegalnoj betonskoj rivi nakeljio natpis na engleskom jeziku “Private, acces forbiden – Under video surveilance” (Privatno, pristup zabranjen – Pod video nadzorom), valjda da cijeli svijet razumije zakon divljeg zapada.

– Htio bi prijaviti uzurpiranje pomorskog dobra na otoku Mala Bisaga u Pašmanskom kanalu. Nažalost nisam uspio bolje slikati. Ali jasno se vidi oznaka private na betoniranom muletu – svjedoči čitatelj o novom bahatluku na otoku čiji je vlasnik prošle godine zajedno sa kriminalnim udruženjem prevaranata i pritvaran zbog gospodarskog kriminala, o čijem smo potpunom devastiranju obalnog pojasa otočića, kao i susjednog kopna već pisali.

Foto: Čitatelj

Oznaka „privatno“ koja brani pristup ljudima, iako potpuno nezakonita i lažna na pomorskom dobru, nažalost nije usamljena pojava na Jadranu. No ono što je u ovoj priči jadno, je činjenica da nakon godina upozoravanja nadležnih institucija, odluka suda koji iz nikome poznatih razloga godinama stoje u ladici, ilegalni objekti na pomorskom dobru nisu srušeni.

Podsjetimo, vlasnik otoka Bisaga Mala je prošle godine osumnjičen da je na biogradskom području od 2011. do 2019. godine protivno odredbama o pomorskom dobru nadogradio i popločao kameno-betonski mul, kao da je na navedenoj lokaciji nanovo nasuo morsku obalu u dužini od 80 metara te izgradio ogradne zidove, te je na taj način pomorsko dobro izuzeo iz opće uporabe.

Policija ga također sumnjiči da je tijekom 2019.godine na pomorskom dobru na drugoj lokaciji, također na biogradskom području, protivno odredbama o pomorskom dobru izgradio dva kameno-betonska mula – privezišta, kao i da je izvršio nasipavanje morske obale u dužini od oko 25 metara.

Rezultat svega je da 2021. godine država još uvijek nije o trošku okrivljenih za ovu devastaciju srušila objekte na javnom pomorskom dobru, već se netko dodatno pravi pametan i hrabar, pa ljudima prijeti oznakom „privatno“ i „pod nadzorom kamera“.

I ne samo to, nego je na otočiću u odnosu na satelitske snimke Google mapa koje smo objavili prošle godine, nadograđeno još objekata i bazen.

Podsjetimo, globalno poznata pjevačka zvijezda Byonce je na ovom otočiću prošle godine sa suprugom Jay-Zijem proslavila svoj 39. rođendan. Dakle, nije baš da vlastima ovaj otok, njegov konačan izgled, objekti na njemu i komercijalna upotreba nisu poznati.

Bisaga Mala – Satelitske snimke Google map / Screenshot
Bisaga Mala, nove snimke iz zraka – Foto: Boris Kačan

Podsjećamo, apsolutno nitko vas ne smije potjerati s pomorskog dobra u širini 6 metara od razine mora i na otočić Bisaga Mala svi se možete slobodno kupati, a državne institucije podsjećamo da počnu raditi posao zbog kojih poreze uplaćujemo u državni proračun i štitite zakone koje je država sama donijela!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Pritvoren vlasnik otočića kod Turnja, a još trojica privedena zbog devastacije pomorskog dobra i prijevare
FOTO Za devastirani otok sudska presuda sedam godina u ladici, traže se odgovorni, vlasnik ponovo prijavljen
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.