3 min. čitanja

Pritvoren vlasnik otočića kod Turnja, a još trojica privedena zbog devastacije pomorskog dobra i prijevare

Pritvoren vlasnik otočića kod Turnja, a još trojica privedena zbog devastacije pomorskog dobra i prijevare
Foto: Google map / Čitatelj / Screenshot

ZADAR – Odjel gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanja nad 4 hrvatska državljana, koje se sumnjiči za protupravnu gradnju, prijevaru u gospodarskog poslovanju i skidanje i povredu službenog pečata i znaka. Doznajemo da je jedan od njih 43-godišnji vlasnik otočića Bisaga Mala kod Turnja, koji je osim na otočiću, ilegalno betonirao pomorsko dobro i na obližnjem kopnu, u mjestu Turanj, u vezi čega je Morski HR opširno pisao prije 6 mjeseci.

Naime, 48-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba društva s zagrebačkog područja zajedno i uz pomoć 39-godišnjaka, zaposlenika društva, dogovorio izvođenje građevinskih radova na biogradskom području s obrtom u vlasništvu 56-godišnjeg vlasnika, a nakon što radovi dovršeni, nije u potpunosti podmirio dogovoreni iznos, te je oštetio obrt za iznos od preko 200 tisuća kuna, izvijestila je Policijska uprava zadarska.

Obzirom da je 48-godišnjak, kao investitor, bez ishođenja odgovarajuće dokumentacije tijekom 2019.godine građevinske radove izveo djelomično i na pomorskom dobru, njega i 56-godišnjeg vlasnika obrta se sumnjiči za protupravnu gradnju, budući da su protivno odredbama zakona o pomorskom dobru izvršili nasipavanja morske obale, izvršili popločavanje postojećih objekata te produžili i podzidali betonski gat.

Isto tako, 24-godišnjaka se sumnjiči da je kao zaposlenik navedenog društva, u kolovozu 2019.godine s gradilišta skinuo službeni znak, kojim je bilo zabranjeno daljnje izvođenje radova na tom dijelu, a sve kako bi omogućio daljnju gradnju i dovršetak započetih radova.

Foto: Google map / Screenshot

Vlasnik otoka ignorirao zakon i izbetonirao pomorsko dobro

Nadalje, 43-godišnjeg vlasnika otoka Bisaga Mala se sumnjiči da je na biogradskom području od 2011. do 2019. godine  protivno odredbama o pomorskom dobru nadogradio i popločao kameno-betonski mul, kao da je na navedenoj lokaciji nanovo nasuo morsku obalu u dužini od 80 metara te izgradio ogradne zidove, te je na taj način pomorsko dobro izuzeo iz opće uporabe.

Policija ga također sumnjiči da je tijekom 2019.godine na pomorskom dobru na drugoj lokaciji, također na biogradskom području, protivno odredbama o pomorskom dobru izgradio dva kameno-betonska mula – privezišta, kao i da je izvršio nasipavanje morske obale u dužini od oko 25 metara.

Protiv 48-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskog poslovanju i protupravne gradnje, dok je protiv 39-godišnjaka podnesena kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskog poslovanju  – pomaganje.

Foto: Čitatelj

Protiv 56-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog protupravne gradnje, a protiv 24-godišnjaka zbog skidanja i povrede službenog pečata i znaka.

Protiv 43-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog protupravne gradnje te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Podsjetimo, otočić Bisaga Mala, u sjeni daleko poznatijeg susjeda Galešnjaka u obliku srca, došao je pod povećalo inspekcijskih službi kad su prolaznici primijetili devastaciju na pomorskom dobru. Prilikom istrage slučaja, službe s kojima smo komunicirali došle su do zapanjujućih saznanja; ne samo da je na otoku zabranjena gradnja i vlasnik nema apsolutno nikakvu dozvolu niti je smije imati, nego je donešena pravomoćna sudska presuda Upravnog suda prema kojoj mora sve vratiti u prvobitno stanje još 2012. godine. Od tad do danas nije se pomaklo ništa s mrtve točke, pa je Građevinska inspekcija koja je nakon izlaska iz Ministarstva graditeljstva od 1. travnja 2019. godine pod kišobranom Državnog inspektorata, s novim ljudima ponovno preuzela stvar u svoje ruke. Uz sve je ovo, objekt na otoku  i nakon pravomoćne presude javno oglašavan za iznajmljivanje i to – isključivo strancima.

Više pročitajte u članku niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Za devastirani otok sudska presuda sedam godina u ladici, traže se odgovorni, vlasnik ponovo prijavljen
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.