3 min. čitanja

GALEŠNJAK Otok ljubavi

GALEŠNJAK Otok ljubavi
Foto: Boris Kačan

TURANJ/GALEŠNJAK – Već neko vrijeme poznat i kao Otok zaljubljenih, zbog svog specifičnog oblika srca. Pažnju svjetske i domaće javnosti privukao je 2008. godine kad ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena. Popularna američka pjevačica Beyonce sa suprugom Jay-Zijem proslavila je na ovom mjestu svoj 39. rođendan, a proteklog tjedna završio je i na Forbesovoj listi najromantičnijih destinacija za Valentinovo.

Google Earth je priču o Galešnjaku objavio točno 202 godine nakon objave glasovite „Napoleonove karte Dalmacije” na kojoj su njegovi kartografi vrlo jasno nacrtali današnji Galešnjak kao srcoliki otočić.

Ovaj nenaseljeni otočić je smješten u Pašmanskom kanalu između mjesta Mrljane na otoku Pašmanu i mjesta Turanj na kopnu. Površina otočića je 0,132 četvorna kilometra, a dužina obalnog pojasa mu je 1545 metara s najvišim vrhom na 36 m nadmorske visine.

Foto: Boris Kačan

Bio je naseljen prije više od 7.000 godina

Galešnjak i obližnji Ričul i njihovo podmorje bogati su raznovrsnim arheološkim svjedočanstvima o ljudskom nsaeljavanju na tim otočićima iz različitih prapovijesnih razdoblja. Dosadašnje spoznaje su da je prvo naseljavanje bilo prije najmanje 7.000 godina, pa su nakon duže vremenske stanke ponovno izgradili naselje prije 3.500 godina, kada su uzgajali i masline.

U podmorju su nađene koštice maslina između Tukljače i Ričula stare 3.500 godina, što ih čini najstarijim na ovom dijelu Jadrana. Nalaz tih koštica promijenilo je dotadašnje spoznaje. Do tog bioarheološkog nalaza vjerovalo se je da je uzgoj maslina na hrvatsku obalu došao posredstvom starih Grka, no ovim otkrićem se je otkrilo da su se ovdašnji ljudi bavili maslinarstvom znatno prije.

Polovicom lipnja 2019. otkriveni su nalazi koji svjedoče da je bio naseljen u starijoj fazi mlađega kamenog doba, prije nešto više od 7000 godina. U podmorju između otočića Ričula i Galešnjaka otkrivena je kamena konstrukcija kojom je premoštena pličina. Ronioci su ju pronašli na dubini od šest metara.  More je tad bilo oko pet metara niže razine od danas, a Ričul je bio poluotok. Radi naseljavanja na Galešnjak, napravili su umjetni most. Ispred sebe su bacali ili slagali krupnije lomljeno amorfno kamenje. Tako su izgradili pravocrtnu konstrukciju sve do Galešnjaka, na kojemu su sa svih strana bili zaštićeni i lako su mogli braniti pristup tomu otoku.

Do srca Jadrana svratio i papa

Zanimljivo je da je 13. ožujka 1177. godine rimski papa Aleksandar III. (1159. − 1181.) u pratnji svoga brodovlja plovio je s juga Italije na sjever, Veneciju, i to hrvatskom stranom Jadrana. Tom prilikom je prošao i kroz Pašmanski kanal.

Papinske galije zaustavile su se između otočića Ričul i Galešnjak. Dok su bili usidreni ispred Galešnjaka, papa Aleksandar III. poslao je svojeg glasnika da kopnom ode u susjedni Zadar obavjestiti Zadarskog nadbiskupa i gradskog priora o danu i satu dolaska visokog gosta u grad Zadar.

Otočne straže Vrgade, Pašmana (Pustograd) i Ugljan (Sv.Mihovil, Preko) vatrom i dimom obaviještavale su puk o dolasku pape. Papu su u Zadru dočekali razdragani stanovnici i cijeli je grad pjevao pjesmu na hrvatskom jeziku.

Na otoku su rađena kraća istraživanja od strane Sveučilišta u Zadru i potvrđeno je postojanje 3 grobna ilirska humka, te mogući ostaci do sada neistražene građevine.

Foto: Boris Kačan

Medijskim predstavljanjem otočića Galešnjaka promovirana je i ideja da se „Hrvatski otok ljubavi” poveže s tri srcolika otočića u raznim dijelovima svijeta u „Svjetski arhipelag ljubavi”. No, samo Hrvatska bi bila u stanju sastaviti čitav jedan popis srcolikih otoka, o čemu smo već pisali OVDJE.

Osim što je nenaseljen, nema nikakve turističke objekte niti bilo kakve zgrade. To je napušteni otok na kojem raste nisko raslinje. Međutim, upravo taj mir, tišina i posebna atmosfera kojom zrači privlači ljude da ga posjete. Ima nekoliko šljunčanih plaža idealnih za sunčanje i kupanje, a okružuje ga kristalno čisto plavo more Pašmanskog kanala.

Galešnjak je jedna od najpopularnijih destinacija za zaljubljene parove jer predstavlja savršenu lokaciju za stvaranje romantičnih uspomena. I kad je onda najbolje pisati o Galešnjaku, nego upravo na Valentinovo.

Zaljubljeni, sretno vam!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.