2 min. čitanja

Bermudski trokut 'progutao' Američki ratni brod

Bermudski trokut 'progutao' Američki ratni brod
Foto: Unsplash

SVIJET - Američki ratni brod USS Cyclops isplovio je na svoje posljednje putovanje 4. ožujka 1918. Nestao je na području Bermudskog trokuta, a zajedno s njim i svih 306 članova posade.

Jedan od prvih nestanaka plovila u Bermudskom trokutu zabilježen je 1918. godine kada je u ožujku nestao USS Cyclops, jedan od najvećih brodova tog doba. Bio je dug 154 metra i težak 14.500 tona, a nestao je na putu od Barbadosa prema SAD-u.

Nestanak tog broda sa svim članovima posade predstavljao je najveći gubitak života u povijesti Američke ratne mornarice izvan borbe. Naime, zajedno s brodom USS Cyclops nestalo je svih njegovih 306 članova posade. Nikada ni prije ni poslije nije zabilježen nestanak toliko velikog broja ljudi u pojedinačnom incidentu.

USS Cyclops bio je mornarički teretni brod za prijevoz rasutih tereta, a u trenutku nestanka prevozio je 11.000 tona manganske rudače. Bilo je to doba pred kraj Prvog svjetskog rata kada se mangan koristio za izradu streljiva. Stoga je postojala teorija da je USS Cyclops potopilo neko plovilo Njemačke carske mornarice, no Nijemci su to zanijekali.

Imenom Bermudski trokut opisuje se područje Atlantskog oceana s vrhovima na području južne Floride, Puerto Rica i Bermudskog otočja. USS Cyclops trebao je proći kroz to područje na putu prema Baltimoreu i ne zna se gdje je točno i iz kojih razloga nestao.

Jedan od najvećih misterioznih nestanaka u Bermudskom trokutu dogodio se u prosincu 1945. godine kada je nestalo pet vrhunskih vojnih zrakoplova s posadom od 14 članova. Misteriozno je nestao također jedan od aviona koji su krenuli u potragu za njima.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pronađen nestali teretni brod kako pluta pučinom, posada je na sigurnom
Indonezijske vlasti izvjestile su da je teretni brod koji je nestao prije nekoliko dana lociran u ponedjeljak navečer s posadom na sigurnom. Objavljeno je malo detalja, no izvješća pokazuju da se brod premještao u luku Dobo s 16 članova posade. Kapetan i strojar bili su bolesni i evakuirani. Brod M…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.