2 min. čitanja

VIDEO Pronađen nestali teretni brod kako pluta pučinom, posada je na sigurnom

VIDEO Pronađen nestali teretni brod kako pluta pučinom, posada je na sigurnom
Foto: Brodarska kompanija

Indonezijske vlasti izvjestile su da je teretni brod koji je nestao prije nekoliko dana lociran u ponedjeljak navečer s posadom na sigurnom. Objavljeno je malo detalja, no izvješća pokazuju da se brod premještao u luku Dobo s 16 članova posade. Kapetan i strojar bili su bolesni i evakuirani.

Brod Mutia Ladjoni 7 od 3861 dwt pronađen je kako pluta nakon što je ostao bez pogona. Teretni brod isplovio je iz luke Timika u Indoneziji na zapadnoj Novoj Gvineji u srijedu, 9. studenoga. Ruta je zahtijevala da brod nastavi do luke Bontang na otoku Borneo. Vlasnik broda, PT Pelayaran Surya Bintang Timur, izvijestio je da su izgubili kontakt s teretnim brodom u petak i da nisu mogli dobiti brod na radiju u subotu, piše The Maritime Executive.

Tim koji je vodio operaciju traganja i spašavanja vjerovao je da je Mutia Ladjoni 7 promijenio kurs kako bi se zaustavio za dopunu goriva u Dobu prije nego što je brod ostao bez napona. U operaciji su sudjelovala plovila iz više SAR okruga, kao i indonezijska mornarica i lokalna policija. Također su zatražili pomoć od ribarskih brodova u regiji, preonsi Pomorac.hr.

Šef okruga Basarnas Ambon, koji je vodio potragu, izvijestio je da su brod locirali u ponedjeljak navečer. Bio je u potpunom “blackoutu”, vjerojatno je ostao bez goriva. Izvješća su također pokazala da su se cijevi za gorivo zaprljale blatom. Plovilo je plutalo nekoliko dana.

“Jutros je 16 članova posade evakuirano u Dobo, a dvije osobe su odmah prebačene u bolnicu kako bi im se pružila medicinska pomoć”, rekao je šef Basarnas Ambon u izjavi nakon što je Mutia Ladjoni 7 stigao u luku u utorak ujutro. Naveli su da je kapetanu i strojaru pozlilo dok je plovilo plutalo te su evakuirani u bolnicu.

Operacija traganja i spašavanja proglašena je završenom, a brodovi su se vratili u bazu. Basarnas je rekao da će surađivati ​​s vlasnikom broda na povratku posade.

Mutia Ladjoni 7, koji je izgrađen 1983. i sada je registriran u Indoneziji, upravlja međuotočnim prijevozom tereta i općom linijom. Brod je iskrcao svoj teret prošlog tjedna i putovao je samo s balastom na trenutnom dijelu svog putovanja. Vlasnik broda izvijestio je da upravlja sa šest brodova kapaciteta od 2000 do 7000 dwt.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.