3 min. čitanja

Župana prijavili europskom tužitelju zbog muljanja s dokumentima oko izgradnje ceste Korčula-Račišće

Župana prijavili europskom tužitelju zbog muljanja s dokumentima oko izgradnje ceste Korčula-Račišće
Foto: ŽUC Dubrovnik

Vijećnici u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije Igra Šain Kovačević (Nova ljevica) i Marko Giljača (Srđ je Grad) najavili su podnošenje kaznene prijave protiv HDZ-ovog župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Ive Kaštelana, zbog navodnih malverzacija i muljaža oko rekonstrukcije ceste Korčula-Račišće.

Klub vijećnika Srđ je Grad / Nova ljevica / Možemo! / Zaokret na prošloj sjednici Županijske skupštine nije podržao rebalans financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2021. godinu kao niti Financijski plan za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Vijećnici smatraju da je projekt izgradnje županijske ceste Korčula-Račišće štetan za lokalno stanovništvo te pun nepravilnosti i nezakonitosti.

Foto: Srđ je Grad

Najavljuju tužbu protiv Dobroslavića i ravnatelja ŽUC-a Kaštelana zbog krivotvorenja podataka u službenim dokumentima, ali i zbog obmane vijećnika Županijske skupštine oko rekonstrukcije ceste Korčula – Račišće. Kažu da je Kaštelan na posljednjoj sjednici Županijske skupštine zatajio vijećnicima informaciju da je ugovor o rekonstrukciji navedene ceste, koja se trebala financirati EU sredstvima, raskinut još u srpnju prošle godine. A radovi su trebali početi ove godine, podsjeća vijećnica Nove ljevice Igra Šain Kovačević.

Foto: ŽUC Dubrovnik

– ŽUC se odrekao 145 milijuna kuna za projekt za koji su tvrdili da je s njime sve u redu i u skladu sa zakonom. Istovremeno ŽUC i župan su proveli šest mjeseci lagajući, varajući i obmanjujući županijske vijećnike. Ugovor o dodjeli sredstava za ovaj projekt raskinut je na zahtjev ŽUC -a u srpnu 2021., dakle prije sedam mjeseci je taj ugovor raskinut. Pet mjeseci nakon što je ugovor raskinut na Županijskoj skupštini u raspravi koja traje sat vremena serviraju se laži svim vijećnicima i daju nam se na glasanje dva dokumenta koja su praktički falsificirana. Prevarena je javnost, građani, predstavnička tijela u Županiji, potencijalni izvođači, ali istovremeno se i narušava ugled Hrvatske u EU – istaknula je Šain Kovačević.

Foto: ŽUC DNŽ

Vijećnik stranke Srđ je Grad Marko Giljača kaže da od prvog dana ukazuju na protuzakonite radnje vezane za ovaj projekt, uz koji se veže još niz sumnjivih postupaka.

– Dvije godine smo upozoravali na prekomjerano nasipanje obale, ugrožavanje eko sustava, izdavanje građevinske dozvole bez potrebe dokumentacije i konačno, na obmanu predstavničkog tijela od strane županijske vlasti. Podaci koje je iznijela Igra opravdano bude sumnju u još jednu aferu HDZ -a na tragu afera koje potresaju Hrvatsku još od prošle godine. Iskustvo nam govori da, kao i uvijek, iza toga stoji netko iz vrha HDZ -a na nacionalnoj razini, koji su upregnuti u razna pogodovanja kako bi se ovaj projekt progurao pod svaku cijenu. Hobotnica očito svoje krakove ima i na samom jugu Hrvatske. Činjenica i ono što je ključno jest da je javna nabava nastavljena i nakon što je raskinut ugovor na zahtjev ŽUC -a – naglasio je Giljača.

Vijećnici Dobroslavića pozivaju da podnese ostavku. Župana i ravnatelja ŽUC-a prijavit će nadležnim institucijama u Hrvatskoj i Europskoj uniji, a ne gine im, čini se, niti kaznena prijava. Cijeli slučaj polovicom prošlog mjeseca prijavljen je i Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.