1 min. čitanja

U Malinskoj otvoren Centar maritimne baštine “DUBoak”

U Malinskoj otvoren Centar maritimne baštine “DUBoak”
Foto: PGŽ

MALINSKA – U Malinskoj na otoku Krku otvoren je Interpretacijski centar maritimne baštine “Duboak”. Centar je izgrađen zahvaljujući EU projektu Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine.

U objektu vrijednom oko 11,5 milijuna kuna dočarana je bogata maritimna baština, kultura plovidbe, vještina brodogradnje i suživot otočkih ljudi s morem i šumom, a svoj su dom ondje pronašli i Športsko-ribolovna udruga Lastavica i Jedriličarski klub Malinska. Sagrađen je na mjestu gdje su Dubašljani iz volovskih zaprega iskrcavali drva koja su se potom ukrcavala u bracere i logere za Rijeku i za daleke Mletke, mjestu gdje je nastala duboka i snažna veza Dubašnice i mora.

Foto: PGŽ

S obzirom na neraskidivu vezu između mora i tradicijskih barki s obalne strane te hrasta duba sa šumske strane, sam naziv „DUBoak” izgovorom podsjeća na duboko more, a ujedno predstavlja i igru riječi, spoj lokalnog (dub) i engleskog (oak) naziva za hrast.

Idejno rješenje i izvedbeni projekt potpisuje tim arhitekata, interpretatora baštine, marketinških i stručnjaka na području multimedije: Studio Putinja autor je idejnog rješenja i izvedbenog projekta postava interijera; Alphera logotipa i vizualnog identiteta; Faro11 autor je muzeološke koncepcije; Heredo interpretacije baštine u kulturno-turističke svrhe dok je Visualia osmislila postav multimedije.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.