3 min. čitanja

PROJEKT AWASTER Hrvatska i Italija zajedno protiv otpada u moru!

PROJEKT AWASTER Hrvatska i Italija zajedno protiv otpada u moru!
Foto: Naja Bertolt Jensen / Unsplash / ilustracija

Jadransko se more suočava s ozbiljnim izazovima zbog otapada koji su gomila i ugrožava morske organizme i ekosustave. Šokra podatak da čak 80% otpada iz mora potječe s kopna.

Loše stanje svijesti o gospodarenju otpadom prisutno je na svim razinama društva u Hrvatskoj i Italiji, ugrožavajući postizanje ciljeva EU-a o održivom gospodarenju otpadom. Nesustavnim postupanjem s otpadom te primjenom zastarjelog linearnog modela proizvodnje i potrošnje, gdje se predmeti nepropisno odbacuju nakon jednokratne uporabe, ozbiljno štetimo okolišu, klimi i zdravlju svake osobe. Šest partnera iz Hrvatske i Italije prepoznalo je važnost jačanja postojećih baza znanja o gospodarenju otpadom na obrazovnim i stručnim razinama, što uključuje promicanje ekološke svijesti od najmlađe dobi i započelo s provedbom projekta AWASTER (Adopting WASTE as Resource), .

Nositelj projekta IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija i partneri Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, SINLOC SPA, LAG Eastern Venice, Municipality of Casarano i Local Action Group LAG 5 u sklopu AWASTER projekta, udružile su snage u rješavanju problema otpada duž jadranske obale.

Projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje “Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027.”. Provodit će se na obalnim područjima Hrvatske i Italije do kraja kolovoza 2026. Za početak projektnih aktivnosti, partneri su održali sastanak 23. i 24. travnja u Labinu u sklopu Dana zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije te dogovorili smjer djelovanja.

Foto: Unsplash

Opći cilj je smanjenje proizvodnje otpada promocijom i zagovaranjem načela kružnog gospodarstva kroz obrazovne programe i tečajeve, kao i kroz prekograničnu razmjenu znanja i iskustava koja uključuje učenike osnovnih i srednjih škola te dionike iz gospodarskog sektora.

Ideja je uspostava malih EcoLabova za proizvodnju inovativnih proizvoda od plastičnog otpada!

Projekt AWASTER ima vrijednost od preko 1,5 milijuna eura i trajat će 30 mjeseci. Ovaj projekt donosi konkretne korake prema čišćem moru i obali na regionalnoj razini. Suradnja između regija u Hrvatskoj i Italiji bit će ključna za uspješno suočavanje s izazovima morskog otpada u Jadranu.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

IUCN: Svakog dana u Sredozemlju završi 500 brodskih kontejnera plastike!
IUCN, Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) u svom novom opsežnom izvješću procjenjuje da svake godine u Sredozemnom moru završi oko 229.000 tona plastike, što odgovara preko 500 brodskih kontejnera svaki dan. Ako se ne poduzmu značajne
Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna
Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica Europske unije porastao je za 22 posto po osobi, a plastika u okolišu može ostati nerazgrađena i do 500 godina. Otpad koji nastane na kopnu čini oko 80 posto morskog otpada u Europi od čega je otprilike
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.