2 min. čitanja

Završen zajednički projekt Solina, Ljubuškog i Ulcinja vrijedan dva milijuna eura

Završen zajednički projekt Solina, Ljubuškog i Ulcinja vrijedan dva milijuna eura
Foto: TZ grada Solina (Facebook)

SOLIN - Završnom konferencijom u Solinu u srijedu je završen projekt prekogranične suradnje 'Oživljena baština' toga grada s Ljubuškim i Ulcinjom vrijedan dva milijuna eura i 85 posto financiran iz europskih fondova.

Tim projektom kojim se obnavlja i promiče kulturna baština, a započeo je u listopadu 2020. godine, na solinskom području izgrađeno je odmorište i obnovljen dio prometnice uz arheološko nalazište Rižinice radi pristupa tom starokršćanskom nalazištu.

U Ljubuškom je u sklopu tog projekta obnovljen i opremljen posjetiteljski centar na rimskome vojnom logoru na Gračinama, a u Ulcinju istraženo i predstavljeno arheološko nalazište Svač.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević istaknuli su važnost izgradnje odmorišta u blizinu arheološkog nalazišta Rižinice kazavši da je to jedno od najvažnijih starokršćanskih nalazišta u Hrvatskoj.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić naveo je kako cestom Solin - Klis uz nalazište Rižinice na dan prođe do 12 tisuća vozila te da putnici u njima uopće ne znaju za to arheološko nalazište ni njegovu važnost.

- Izgradnjom odmorišta omogućava se pogled na to nalazište i pristup njemu koji je do sada bio otežan - pojasnio je Škorić. Dodao je kako će izgradnjom odmorišta to nalazište biti vidljivije i dostupnije građanima i turistima.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić istaknuo je da je u sklopu prekograničnog projekta u Ljubuškom obnovljena tvrđava herceg Stjepana koja je simbol toga grada, prenosi Glas Istre.

- Ne bismo bez pomoći sredstva iz fondova EU-a mogli sami obnoviti tu tvrđavu - zaključio je Markotić.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Gradi se odmorište uz arheološki lokalitet Rižinice | | Morski HR
Otvoreni su radovi na izgradnji odmorišta uz arheološki lokalitet Rižinice u Solinu. Radovi su dio projekta obnove županijske ceste, čime će ovaj važan lokalitet postati pristupačniji za
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.