3 min. čitanja

Završava El Niño ali dolazi La Niña - Meteorolozi: "Sljedeći El Niño donijet će još više temperature na Zemlji"

Završava El Niño ali dolazi La Niña - Meteorolozi: "Sljedeći El Niño donijet će još više temperature na Zemlji"
Foto: Jesse Allen/NASA/WIKIPEDIA

Fenomen El Niño, koji je prošle godine pomogao u rušenju temperaturnih rekorda diljem svijeta, polako završava. Za nekoliko mjeseci zamijenit će ga La Niña zbog čega će se globalne temperature ponovno nakratko sniziti. Također će utjecati na raspored oborina i putanje ciklona. Koliko će to biti izraženo i gdje će se najviše osjetiti?

Tijekom prošle godine temperaturni rekordi padali su jedan za drugim diljem svijeta. Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, 2023. bila je najtoplija godina zabilježena. (Su)krivac za visoke temperature bio je – uz zagrijavanje atmosfere izazvan ljudskim djelovanjem – i vremenski fenomen El Niño.

Dok se atmosfera polako hladi, meteorolozi predviđaju da se El Niño već bliži kraju. Nakon kratkotrajne neutralne vremenske faze, zamijenit će ga drugi vremenski fenomen: La Niña. Očekuje se da će se pojaviti između lipnja i kolovoza, piše Reuters, a prenosi N1 Slovenija.

Zajedno s El Niñom, ovi fenomeni označavaju fluktuacije temperature gornjih slojeva vode u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana. Prijelaz u La Niña, odnosno hladniju fazu, znači promjenu rasporeda padalina, putanje ciklona i smanjenje globalnih temperatura, rekao je za N1 Sloveniju meteorolog Blaž Šter iz Agencije za okoliš.

La Niña obično uzrokuje upravo suprotne vremenske obrasce od njenog 'brata' uključujući i aktivniju sezonu uragana s Atlantika, piše CNN. Uvjeti La Niñe ispunjeni su, primjerice, 2020., tijekom najaktivnije atlantske sezone uragana u zabilježenoj povijesti.

Znanstvenici: “Zagrijavanje planeta se ubrzava. Stižu li efekti klimatskih promjena brže nego što se očekivalo?”
Na kraju smo najtoplije godine u posljednjih 174 godine na ovoj planeti - a kako pretpostavljaju znanstvenici, vjerojatno je bila i najtoplija od proteklih 125.000 godina, piše The New York Times. Još jedna godina s rekordnim temperaturama se ustvari i očekivala, ali ne i beskrajni toplinski valovi u Argentini

Prema Šterovim riječima, još je prerano prognozirati hoće li ovogodišnja La Niña biti jednako ekspresivna. U svakom slučaju, temperature će biti niže, a toplinski rekordi manje izraženi, naglasio je. No, zahlađenje koje donosi La Niña bit će samo privremeno jer je to ciklički fenomen: “Sljedeći El Niño donijet će još više temperature na Zemlji.”

Budući da La Niña izvire u Tihom oceanu, susjedna Slovenija pa i Hrvatska su daleko od nje, vdje neće biti zamjetnijeg utjecaja. Najviše će biti pogođene zemlje kao što su Australija, Indonezija, Južna i Srednja te dio Sjeverne Amerike.

- U principu, El Niño je napravio više problema s vremenom na ovim područjima, pa očekujemo da će se dolaskom La Niñe situacija globalno smiriti - rekao je Šter.

Karta La Niñe iz 2007. također ilustrira kako zahlađenje i popratne vremenske pojave imaju najveći utjecaj na mjesta bliže ekvatoru.

Vakula analizirao 2023. godinu: “Nije bila iznadprosječno topla, nego ekstremna!”
Završava još jedna godina ne samo iznadprosječno topla, nego u mnogim krajevima i rekordna! Ekstremna! I na globalnom nivou - prema izvještajima Svjetske meteorološke organizacije - i na našem lokalnom, barem prema preliminarnim podacima DHMZ-a. I pritom kod nas još i većinom kišovitija od prosječne, ponegdje također čak i blizu

El Niño koji je u tijeku započeo je prošlog lipnja i dosegao vrhunac u prosincu, a ući će u povijest kao jedan od pet najjačih takvih fenomena ikada, navodi Reuters.

Koliko će trajati La Niña, Šter za sada nije mogao reći, no rekao je da pojave poput El Niña i La Niñe obično traju nekoliko mjeseci, pola godine ili godinu dana, a pritom njihov intenzitet varira mnogo.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.