1 min. čitanja

Za financiranje prilagodbe klimatskim promjenama jedinicama regionalne i lokalne samouprave dodijeljeno 76 ugovora

Za financiranje prilagodbe klimatskim promjenama jedinicama regionalne i lokalne samouprave dodijeljeno 76 ugovora
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović uručio je jedinicama regionalne i lokalne samouprave 76 ugovora za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedne gotovo 17 milijuna eura.

- Ulaganja u zelenu infrastrukturu samo su jedna od inicijativa koje poduzimamo kako bi se prilagodili klimatskim promjenama i učinili Hrvatsku čistijom, ljepšom i još boljom za život - kazao je Filipović.

- Osim za sadnju stabala i formiranje zelenih površina, sufinanciranje Fonda do 350 tisuća eura po prijavi moglo dobiti i za projekte ozelenjivanja nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, projekte urbanih vrtova, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, ali i za projekte informiranja javnosti i edukacije o klimatskim promjenama - kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

To je drugi javni poziv za ovu namjenu. Prošlogodišnji je polučio veliki interes, zbog čega je budžet ovogodišnjeg povećan s 11 na 17 milijuna eura, prenosi HRT.

Fond je ujedno odlučio i s dodatnih 536 tisuća eura sufinancirati izradu programa ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama te zaštite ozonskog sloja, kao i SECAP akcijskih planova jer su oni podloga za osmišljavanje i realizaciju daljnjih projekata, rečeno je.

S obzirom na danak koje uzimaju sve vidljivije klimatske promjene, nužno je djelovati odmah, kako bi se njihov utjecaj u budućnosti izbjegao ili smanjio. Ozelenjivanje urbanih područja predstavlja konkretnu infrastrukturnu mjeru, koja će osigurati manje zagrijavanje, veću kvalitetu zraka, potaknuti biološku raznolikost, otpornost, ali i naše gradove učiniti ugodnijima za život, navodi se u priopćenju.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.