3 min. čitanja

Vrste koralja otporne na klimu pružaju nadu svjetskim koraljnim grebenima

Vrste koralja otporne na klimu pružaju nadu svjetskim koraljnim grebenima
Zdravi sustav koraljnog grebena – Foto: Wikimedia

Čini se da su dvije najprisutnije vrste koralja koji grade grebene iznenađujuće sposobne preživjeti i čak se dobro nositi s klimatskim promjenama, pokazuje nova studija – i to barem dok se globalno zatopljenje održava ispod 2 stupnja Celzijusa, čiji je cilj postavljen Pariškim sporazumom.

– Pronašli smo nadu – kaže Rowan McLachlan, stručnjak za koralje sa Sveučilišta Oregon State i glavni autor studije objavljene proteklog tjedna u Nature Scientific Reports .

Nada je u posljednje vrijeme rijetka riječ koju ćete čuti za koraljne grebene. Kao rezultat emisija stakleničkih plinova koje je stvorio čovjek, suočavaju se s kronično toplijom morskom vodom, intenzivnijim toplinskim valovima i sve kiselijim oceanom, uz lokalne stresove zbog zagađenja i prekomjernog izlova, piše National Geographic.

Svijet se dosad zagrijao za 1,1°C, a koraljni grebeni već su pretrpjeli masovno izumiranje. Veliki koraljni greben, najveći svjetski sustav grebena, trenutno je u “krizi”, navodi se u nedavno objavljenom izvješću UN-a . To izvješće Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) upozorava da bi se neki ekosustavi koraljnih grebena mogli suočiti s nepovratnom štetom ako se svijet zagrije za više od 1,5°C. Izvješće IPCC-a iz 2018. zaključilo je da bi pri 2ºC ili više moglo biti izgubljeno 99 posto svih koralja koji grade grebene – što znači da bi živi koraljni grebeni zapravo nestali s planeta.

KORALJNI GREBENI Ekosustavi za sebe

Ali to nije ono što su McLachlan i njezini kolege primijetili kada su izlagali havajske koralje simuliranom svijetu od 2ºC gotovo dvije godine. Otkrili su da su dvije uobičajene vrste koralja bile posebno otporne: dvije trećine tih koralja preživjelo je simuliranu budućnost.

– Očekivali smo da ćemo vidjeti više smrtnosti nego što jesmo, da bismo otkrili da se koralji jedva drže. Bili smo stvarno šokirani. Imali su stvarno visok preživljenje – kaže McLachlan.

U određenim granicama, čini se, neki se koralji mogu priviknuti na topliji svijet.

Simulacija sutrašnjih oceana

Oceani apsorbiraju dio topline koja se nakuplja u atmosferi. Toplinski valovi pojačani klimatskim promjenama potiču koralje da protjeruju simbiotske alge koje ih hrane – učinak koji se naziva izbjeljivanje koralja, koje ih u konačnici može ubiti. U međuvremenu, oceani također apsorbiraju dio atmosferskog viška ugljičnog dioksida, čineći morsku vodu kiselijom , što u konačnici slabi kostur koralja.

Morski toplinski valovi ubili su više od trećine koralja na havajskim koraljnim grebenima 2014. i 2015. Krajem 2015., kako bi saznali više o tome kako bi zagrijavanje i zakiseljavanje mogli ugroziti grebene u budućnosti, McLachlan i njegovi kolege posjetili su četiri grebena u različitim okruženjima, te prikupili uzorke tri uobičajene vrste koralja koje su smjestili u spremnike od 70 litara — ali ne u laboratoriju, kao što su to činili drugi eksperimenti o otpornosti koralja, već vani na otoku, gdje su bili izloženi istom vremenu kao i greben na obali s pripadajućim podmorskim životom. Ideja je bila simulirati oceanske uvjete što je moguće realnije.

To je ujedno i najduži takav eksperiment s koraljima ikada proveden, kaže ona.

Tijekom 22 mjeseca, istraživači su neke koralje podvrgavali zagrijavanju od 2ºC, neke zakiseljenoj vodi, a neke objema promjenama. Četvrti set tenkova ostavljen je bez promjena, da posluži kao kontrolni.

– Spremnici koji su zajedno testirali zagrijavanje i zakiseljavanje oceana bili su najrealističnije simulacije budućnosti – kaže Andréa Grottoli, biogeokemičar koralja u državi Ohio, autorica studije. U svim spremnicima ona i njezini kolege pratili su skup fizioloških pokazatelja kako bi vidjeli kako koralji s vremenom reagiraju na okolinu – a rezultati su bili ohrabrujući. Dobar dio njih je preživio; ovisno o vrsti, od 46 do 71 posto.

– Iako se nadamo da će neke vrste preživjeti ovo stoljeće, osim ako ne dođe do drastičnog smanjenja emisija CO2, koralji će na kraju izgubiti borbu za opstanak – kaže Ku’ulei Rodgers, stručnjak za koralje sa Sveučilišta Hawaii u Manōi.

Prema Climate Action Trackeru , prema trenutačnim politikama smanjenja emisija, svijet je na putu da se do kraja stoljeća zagrije za oko 2,7°C — znatno iznad 2°C koju su simulirali McLachlan i njegovi kolege.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE Čak i izbijeljeni koraljni grebeni mogu pružiti hranjive plodove mora
Nova nada za spas koraljnih grebena
VIDEO Jedini hrvatski koraljni greben buja životom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.