2 min. čitanja

VIDEO Lava na Kanarima progutala još kuća, vlasti strahuju od otrovnih plinova

VIDEO Lava na Kanarima progutala još kuća, vlasti strahuju od otrovnih plinova
Foto: Youtube / Screenshot

LA PALMA – Lava koja je izbila tijekom prve vulkanske erupcije na Kanarskim otocima u posljednjih 50 godina, prisilila je vlasti da evakuiraju drugi dio okruga El Paso na otoku La Palma i da potaknu posjetitelje koje privlači ova prirodna pojava da se zbog svoje sigurnosti drže podalje, javlja Reuters.

– Stanovnici u susjedstvu iz Tacande Alto evakuirani su kasno u ponedjeljak i rano u utorak nakon što je novi tok lave počeo teći iz druge pukotine na padini vulkana Cumbre Viejo – rekao je za državnu televiziju TVE gradonačelnik El Pasa Sergio Rodriguez.

– Lava je na svom putu prema moru bila pomalo hirovita i skrenula je s puta – rekao je Rodriguez.

Oko 6.000 od ukupno 80.000 ljudi koji žive na otoku prisiljeni su napustiti svoje domove kako bi izbjegli erupciju, rekla je TVE.

Vulkan je počeo eruptirati u nedjelju nakon što je prethodnih dana La Palmu, najsjeverozapadniji otok u arhipelagu Kanarskog otočja, potreslo tisuće potresa. Izbacio je piroklastični materijal stotinama metara u zrak, progutao šume i poslao rastaljene stijene prema oceanu preko rijetko naseljenog područja La Palme.

Nema izvještaja o smrtnim slučajevima ili ozlijeđenima, ali snimke dronova snimile su dva jezika crne lave koja je razorila čitav krajolik dok je napredovala niz zapadni bok vulkana prema moru.

Strah od otrovnih plinova

Stručnjaci kažu da bi lava, kada dospije u more, mogla izazvati nove eksplozije i oblake otrovnih plinova.

– Pomorske vlasti su iz predostrožnosti zatvorile za plovbidbu sve u krugu od dvije nautičke milje oko dijela otoka gdje prijeti opasnost od izbacivanja vulkanskog materijala, a sve “kako bi spriječili približavanje promatrača na brodovima i utjecaj plinova na ljude” – rekao je šef vijeća Mariano Hernandez za radio postaju Cadena SER.

Pozvao je ljude privučene fenomenom da se suzdrže od približavanja kako bi spriječili urušavanje ceste koje je djelomično otežalo evakuaciju u ponedjeljak, rekao je Hernandez.

U početku se očekivalo da će tok lave doći do obale u ponedjeljak navečer, no njezina je brzina posljednjih sati pala.

Reutersov svjedok vidio je kako tok rastopljene stijene polako zahvata kuću u selu Los Campitos, pali unutrašnjost i šalje plamen kroz prozore na krov.

Prema podacima koje je objavila služba Europske unije za upravljanje hitnim slučajevima Copernicus, lava je u utorak ujutro prekrila 103 hektara i uništila 166 kuća.

Vlasti za hitne slučajeve rekle su da se stanovnici ne trebaju bojati za svoju sigurnost ako slijede preporuke.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Lava guta kuće na Kanarskim otocima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.