3 min. čitanja

Na Islandu proglašeno izvanredno stanje nakon 800 potresa u 24 sata - Naređena evakuacija obalnog grada

Na Islandu proglašeno izvanredno stanje nakon 800 potresa u 24 sata - Naređena evakuacija obalnog grada
Foto: Pixabay

Jugozapadni islandski poluotok Reykjanes pogođen je nizom snažnih potresa, što je dovelo do straha od potencijalne vulkanske erupcije i uzrokovalo da zemlja proglasi izvanredno stanje 10. studenog, javlja AFP.

- Šef nacionalne policije proglašava izvanredno stanje za civilnu obranu zbog intenzivnog potresa (aktivnosti) u Sundhnjukagigaru, sjeverno od Grindavika - objavljeno je u priopćenju Odjela za civilnu zaštitu i upravljanje hitnim situacijama na Islandu, prenosi Reuters.

Građani se upozoravaju da bi potresi mogli eskalirati, što bi dovelo do vulkanske erupcije. Islandski Centar za krizne situacije naznačio je da bi se erupcija mogla dogoditi "za nekoliko dana".

Na snazi planovi za evakuaciju

Grindavik, u kojem živi oko 4.000 stanovnika, nalazi se tri kilometra jugozapadno od epicentra potresa. Gradić ima spremne planove za evakuaciju u slučaju erupcije.

Dva značajna potresa, magnitude 5,2 sjeverno od Grindavika, osjetila su se sve do Reykjavika, udaljenog 40 kilometara. Cesta za Grindavik zatvorena je zbog oštećenja od potresa.

Službe su izvijestile o preko 24.000 podrhtavanja tla na poluotoku od kraja listopada, a samo u petak zabilježeno je gotovo 800 potresa. Nakupljanje magme na dubini od oko pet kilometara izaziva zabrinutost zbog potencijalne vulkanske erupcije.

Mjere predostrožnosti i pomoć

U Grindaviku su otvorena skloništa za hitne slučajeve, a patrolni brod Thor raspoređen je u obližnjem akvatoriju zbog sigurnosti. Odjel civilne zaštite također je uspostavio informacijske centre na tri lokacije kako bi pomogao onima u pokretu.

Plava laguna, popularno turističko odredište u blizini Grindavika, zatvorena je iz predostrožnosti. Geotermalna elektrana Svartsengi, koja opskrbljuje strujom i vodom 30.000 stanovnika, aktivirala je planove za nepredviđene situacije.

Povijest erupcija

Island, s 33 aktivna vulkanska sustava, doživljava čestu seizmičku aktivnost zbog svog položaja na Srednjoatlantskom hrbatu. Tri erupcije od 2021. naglašavaju povećanu vulkansku aktivnost u regiji. Vulkanski sustav Reykjanes, uspavan osam stoljeća prije 2021., pokazuje novi ciklus pojačane aktivnosti koji može trajati desetljećima ili stoljećima.

U travnju 2010. erupcija Eyjafjallajokull poremetila je zračni promet, otkazavši oko 100.000 letova i ostavivši više od 10 milijuna putnika na cjedilu. Trenutačna situacija na Islandu potiče budnost i pripravnost pred potencijalnim prirodnim događajima.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Eruptirao vulkan na Islandu, Hrvat se zatekao u blizini: “Minutu prije sam sam prošao kraj njega” | | Morski HR
Južno od Reykjavika, blizu mjesta Grindavik u petak kasno navečer eruptirao je vulkan, što islandski Meteorološki zavod ocjenjuje kao rezultat tisuća potresa koji su se dogodili na Islandu
Island bilježi poplavu turista i najdulju erupciju vulkana u više od pola stoljeća | | Morski HR
Danas je šest mjeseci otkako je blizu islandskog glavnog grada Reykjavika počela erupcija vulkana koja opčinjava promatrače, najdulja u toj zemlji u više od pola stoljeća. Prva lava počela je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.