2 min. čitanja

VIDEO Kuće u plamenu! Nakon nove erupcije na Islandu lava stigla do ribarskog grada!

VIDEO Kuće u plamenu! Nakon nove erupcije na Islandu lava stigla do ribarskog grada!
Foto:Screenshot/X

Lava je stigla do kuća, a svim je stanovnicima gradića Grindavik zabranjen povratak u razdoblju od tri tjedna. Ovo je "najgori mogući scenarij!"

Što se zapravo dogodilo? Naime, lava je "zaobišla" barijere izgrađene sjeverno od Grindavika u prosincu prije prve velike erupcije. Tako je glavni tok lave koja je počela izlaziti jučer izašao iz tih barijera, a nove su pukotine stvorile najgori mogući scenarij u kojem doslovno gore zgrade, prenosi SkyNews.

- Scene su naprosto nestvarne, kao u filmu - izjavio je stanovnik Grindavika  Sveinn Ari Gudjonsson.

Ova je erupcija ekstremno opasna i štetna, a izlijevanje lave ne pokazuje nikakav znak usporavanja pa trenutno nije moguće procijeniti razmjere štete. Nijedan život ipak srećom nije u opasnosti iako će materijalne štete očito biti velike.

Foto:Screenshot/YouTube

Posljedice erupcije mogle bi stvarati i velike probleme za ljude s postojećim respiratornim problemima, jer vulkanska aktivnost oslobađa plinove poput sumpornog dioksida koji je iritira kožu, oči, nos i grlo.

- Danas je crni dan za Grindavik i danas je crni dan za cijeli Island, ali sunce će ponovno izaći - izjavila je islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir.

Grindavik, grad od 3800 ljudi, nalazi se oko 50 km jugozapadno od Reykjavika, glavnog grada Islanda.

J.T.

Pročitajte još:

Erumpirali vulkani na Islandu i u Indoneziji!
Na jugozapadu Islanda erumpirao je vulkan u blizini grada Grindavik čijih je 4.000 stanovnika evakuirano 18. prosinca zbog prethodnih erupcija. Istovremeno, na drugom kraju svijeta, erumpirao je indonezijski vulkan Marapi, a pepeo se podigao 1300 metara u vis. Peta erupcija na islandskom poluotoku od 2021. Islandski meteorološki ured javlja

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.