1 min. čitanja

Erumpirali vulkani na Islandu i u Indoneziji!

Erumpirali vulkani na Islandu i u Indoneziji!
Foto: Twitter / Screenshot

Na jugozapadu Islanda erumpirao je vulkan u blizini grada Grindavik čijih je 4.000 stanovnika evakuirano 18. prosinca zbog prethodnih erupcija. Istovremeno, na drugom kraju svijeta, erumpirao je indonezijski vulkan Marapi, a pepeo se podigao 1300 metara u vis.

Peta erupcija na islandskom poluotoku od 2021.

Islandski meteorološki ured javlja da je ovo peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021.

Helikopter obalne straže poslan je da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija Civilne zaštite. Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavik, ali još uvijek nije jasno odakle točno izlazi lava niti u kojem smjeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.

U prosincu nakon erupcije u Indoneziji poginulo više od 20 ljudi

Vulkan u pokrajini Zapadna Sumatra eruptirao je najmanje dva puta u nedjelju, objavila je geološka agencija te zemlje, pozivajući na evakuaciju ljudi u krugu od 4,5 km od središta erupcije, uz mogućnost protoka lave u rijekama i dolinama.

- U slučaju kiše pepela, pozivamo stanovnike da također koriste maske kako bi spriječili respiratorne bolesti - priopćila je agencija.

U prosincu je više od 20 ljudi poginulo nakon što je Marapi, jedan od najaktivnijih vulkana na Sumatri, eruptirao i izbacio sive oblake pepela do 3 km u vis.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.