1 min. čitanja

Vulkanska erupcija s najviše žrtava u 20. stoljeću dogodila se 8. svibnja 1902.

Vulkanska erupcija s najviše žrtava u 20. stoljeću dogodila se 8. svibnja 1902.
Foto: Unsplash / Ilustracija

SAINT-PIERRE - Na francuskom otoku Martinique u Karibima, 8. svibnja 1902. godine došlo je do katastrofalne vulkanske erupcije pri čemu je poginulo oko 30.000 ljudi.

Po broju žrtava bila je to najsmrtonosnija vulkanska erupcija u 20. stoljeću.

Gotovo je u potpunosti uništila grad Saint-Pierre, tada najveće naselje na otoku. Vulkan Pelée smješten na sjevernom dijelu otoka Martinique, prve je znakove aktivnosti počeo pokazivati već u travnju te godine.

Početkom svibnja javili su se potresi, a mogle su se čuti i eksplozije iz smjera vulkana. Po gradu Saint-Pierreu padao je fini vulkanski pepeo. Mnogi stanovnici već su se tada evakuirali, no znatan ih je dio odlučio ostati, vjerujući kako se ne može raditi o snažnoj erupciji.

Još je 7. svibnja u Saint-Pierreu bilo mnogo ljudi, uključujući guvernera i njegovu suprugu, unatoč očiglednim znakovima erupcije. U to su vrijeme seizmologija i vulkanologija bile tek u povojima, a guverner se, prema nekim navodima, oslanjao na mišljenja savjetnika koji nisu dovoljno ozbiljno shvatili opasnost.

Spomenutog dana piroklastični tok iz vulkanskog kratera spustio se niz padinu vulkana velikom brzinom i uništio cijeli Saint-Pierre. Poginuo je i guverner, koji se nalazio na terenu nastojeći osobno procijeniti opasnost te njegova supruga, koja je bila u hotelu. Od grada su ostale samo ruševine koje ni do danas nisu u potpunosti raščišćene već ostaju kao trajan podsjetnik na katastrofu.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.