2 min. čitanja

VIDEO Gradac će obnoviti ranjenog Augustinčićevog Borca i vratiti ga gdje mu je mjesto

VIDEO Gradac će obnoviti ranjenog Augustinčićevog Borca i vratiti ga gdje mu je mjesto
Youtube / Screenshot / Općina Gradac

GRADAC – Spomenik kojim bi se normalan svijet ponosio, i zbog povijesne i zbog umjetničke vrijednosti, nakon 30 godina od rušenja bit će obnovljen. Uz vašu pomoć. Općina Gradac, naime, pokrenula je crowdfunding kampanju za prikupljanje donacija putem koje je planirana realizacija obnove remek djela Antuna Augustinčića.

“Narod Biokovsko-neretvanskog kraja i srednjedalmatinskih otoka 1972. godine je podigao spomenik SEBI, svojim precima i potomcima da svjedoči kolika je to cijena slobode i hrabrosti da se borbom stekne pravo na dostojanstven život.

Spomenik je nažalost srušen i godinama stoji na tlu, a nijednome spomeniku nije mjesto dolje, na tlu, gdje sad stoji ovaj naš, već mu je mjesto na postolju, da svojom umjetničkom ljepotom priča o nama kroz vrijeme!

Ovaj  narodni spomenik treba opet vratiti gdje mu je mjesto da okrenut moru svjedoči o slavi, ponosu i hrabrosti ovog naroda, a da bismo to uspjeli potrebno nam je 1.000.000,00 kuna”, stoji u tekstu s pozivom na donacije koji se nalazi OVDJE.

Od 90-tih srušeno ili oštećeno oko 3.500 spomenika

Povjesničar Hrvoje Klasić ističe da je od početka devedesetih srušeno je ili oštećeno oko 3.500 antifašističkih spomenika u Hrvatskoj.

– Nažalost ono što imamo prilike vidjeti u Gradcu sramota je koja traje već 30 godina, ali, nažalost, Gradac nije jedino mjesto sramote. Ako uzmemo u obzir da je od devedesete do 2000. u Hrvatskoj srušeno ili oštećeno oko 3.500 spomenika posvećenih žrtavama fašizma i antifašističkim borcima. Nakon 2000. počelo se s obnovom, ali malog broja spomenika što najvećim dijelom ovisi o tome tko je na vlasti, čini mi se, u tim mjestima. No, problem je taj što se uvijek radi ili se u većini slučajeva radi o spomenicima koji su izuzetno skupi – primjerice na Petrovoj gori. To su izrazito skupi projekti koje ne može lokalna zajednica, a država očito ne želi obnoviti – kaže Klasić koji, dakako, pozdravlja inicijativu iz Gradca.

– Odazvao sam se pozivu načelnika općine jer se radi o mladoj ekipi koja želi obnoviti ne samo spomenik, nego i uspomenu na djedove i bake koji su u trenutku, kad je bilo najpotrebnije, pokazali hrabrost. Pokrenuli su crowdfunding kampanju koju zdušno podupirem. Volio bih da uspiju i da postanu poticaj drugima – rekao je Klasić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Znate li što se dogodilo 22. lipnja i zašto je taj datum važan?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.